Annons
X
Annons
X

Amfetamin erövrar Mellanöstern

Bruket av amfetamin och dess derivat ökar snabbt i Asien och Mellanöstern, rapporterar FN:s drogorgan UNODC.

Av AFP, TT

Syntetiska droger som amfetamin, metamfetamin, och ecstasy utgör i dag en marknad värd motsvarande 430 miljarder kronor årligen globalt, och bruk och missbruk överstiger kokain och heroin sammantaget, enlig FN-rapporten.

Medan efterfrågan såvitt känt stabiliserats i Nordamerika, Europa och Australien växer den på nya marknader, särskilt i Gulfstater som Saudiarabien.

Rapporten bygger på siffror från 2006, då nära hälften av Asiens länder rapporterade om ökad förekomst av amfetaminliknande preparat. Det året beslagtogs över 12 miljoner ton amfetamin i en variant kallad Captagon i Saudiarabien.

Annons
X

– Preparaten används som en billig och tillgänglig huskur i vår snabba och tävlingsinriktade tid - för underhållning på diskon i väst och för uthållighet längs löpande bandet eller i förarhytten i öster, sade UNODC:s chef Antonio Maria Costa när rapporten offentliggjordes i Bangkok på tisdagen.

Årsproduktionen uppskattas till 500 ton. Färre laboratorier upptäcks nu i Nordamerika och Europa, medan fler hittas i Kanada, Mexiko och Turkiet. Syntetiska droger anses svårare för polisen att spåra eftersom de tillverkas av i övrigt lagliga industriella kemiska ingredienser.

Enligt UNODC har branschen på tio år ”professionaliserats” och domineras i dag från ax till limpa av brottssyndikat.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Wien TT-AFP

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X