Annons
X
Annons
X

AMF utreder förre vd:n

– Jag känner mig grundlurad. Jag har inte varit med och fattat några sådana beslut.

Av TT
(uppdaterad)

– Jag känner mig grundlurad. Jag har inte varit med och fattat några sådana beslut.

Och Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström vill inte bevilja Elmehagen ansvarsfrihet förrän hans pension är rättsligt utredd.

Wanja Lundby-Wedin är mycket upprörd över det belopp som betalats in för Christer Elmehagens pension.

Annons
X

– Jag har inte varit med och fattat några beslut med sådana konsekvenser att han skulle få 30 miljoner kronor för tre år. Jag blir upprörd när jag ser hur mycket han har fått, säger hon till TT.

– Styrelsen har nu fattat ett beslut att skyndsamt utreda hur besluten kring detta har fattats och om Christer Elmehagens flytt av det egna kapitalet varit förenligt med bolagets etiska riktlinjer, säger Wanja Lundby-Wedin.

Hon syftar på den flytt av det egna kapitalet som Christer Elmehagen gjorde från AMF:s traditionella pensionsförsäkring till bolagets långa räntefond inför sin pensionering i höstas. Överföringen skedde inför ett väntat återtag av åtta procent av pensionspengar på grund av börsraset.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Svenskt Näringslivs Urban Bäckström säger sig vara förundrad över att flytten inte är ett lagbrott, men säger att agerandet stred mot bolagets etiska riktlinjer.

  Även den tidigare vice vd:n Ingvar Skeberg flyttade sitt kapital, vilket ledde till att han fick sparken.

  – Den här frågan bör man utreda rättsligt. Jag är som representant för en av ägarna inte beredd att medge ansvarsfrihet för den tidigare vd:n innan den här frågan är utredd, säger Urban Bäckström.

  Han utesluter inte att styrelsen för AMF stämmer Elmehagen.

  Han vill också gå till botten rättsligt med de stora pensionsinbetalningarna till den tidigare vd:n.

  – De senaste åren är pensionsavsättningarna dubbla lönen. Var det verkligen tanken hos ersättningskommittén och styrelsen 2003 och 2004?, säger Urban Bäckström.

  Lundby-Wedin tycker att det är olyckligt att man från olika LO-distrikt nu uppmanat medlemmar att byta pensionsförvaltare.

  – Vi sitter ju i styrelsen för att vi vill vara med och förvalta medlemmarnas pengar. Och hur upprörd jag än kan vara över det här, så har Christer Elmehagen varit en mycket duktig vd, han har gjort ett bra jobb som inneburit att AMF varit bland topp tre i 15 års tid, säger hon.

  Enligt ekononominättidningen E 24 tjänade Wanja Lundby-Wedin över 400 000 kronor per år på olika styrelseuppdrag i LO-sfären 2007.

  LO-basen fick 80 000 kronor bara för sitt nu kritiserade styrelseuppdrag i AMF, som ägs till hälften var av LO och Svenskt Näringsliv.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X