Annons
X
Annons
X

AMF-personal ville inte flytta pension

Det var vanliga tjänstemän på AMF Pension som först satte käppar i hjulet för tidigare vd:n Christer Elmehagens framfart. Det uppger flera välunderrättade källor till SvD Näringsliv. När Elmehagen begärde flytt av sina 33 miljoner kronor i vintras vägrade tjänstemännen att utföra transaktionen.

Christer Elmehagen.
Christer Elmehagen. Foto: MAGNUS LIAM KARLSSON

Mer om skandalen

AMF Pension har de senaste veckorna fått ta emot kopiöst med skäll från besvikna och arga sparare. Kunder men också många andra har reagerat kraftigt på det faktum att förra vd:n Christer Elmehagen och vice vd Ingvar Skeberg i december förra året, en kort tid innan man sänkte pensionerna med 8 procent för 3 miljoner sparare, räddade sitt eget pensionskapital genom att flytta det från en traditionell pensionsförsäkring till en fondförsäkring i AMF. En fondförsäkring är inte inkluderad i ett återtag.

Bonus till toppchefer och Christer Elmehagens gigantiska pensionsavtal, godkänt av styrelsen, har ytterligare förvärrat AMF-härvan.

Men nu kommer uppgifter som målar upp en annan bild av händelseförloppet än den Christer Elmehagen hittills har framhållit. Den moraliska kompass som tycks ha saknats hos tidigare vd:n verkar åtminstone ha funnits längre ner i organisationen, bland de vanliga tjänstemännen.

Annons
X

Elmehagens version har hela tiden varit att han nogsamt och på eget initiativ konsulterade AMF:s chefsjurist innan han begärde flytt av sina 33 miljoner kronor i december. Allt för att försäkra sig om att åtgärden var i linje med gällande regler.

Men flera från varandra oberoende källor uppger nu att så inte var fallet. Det verkliga händelseförloppet ska enligt dem istället ha varit så att Christer Elmehagen begärde flytt av sina pengar utan någon konsultation av chefsjuristen. Flera vanliga tjänstemän reagerade då oerhört kraftigt. Man ansåg en flytt oetisk och kanske till och med ett lagbrott. Genom flytten skulle Elmehagen slippa en nedskrivning av sitt pensionskapital med nära 3 miljoner kronor. Tjänstemännen mer eller mindre vägrade att utföra transaktionen.

Det var den reaktionen som tvingade Elmehagen att knacka på hos chefsjuristen och ställa en specifik fråga om hans privata räddningsplan bröt mot några insiderregler. Styrkt av beskedet att så inte var fallet kunde Elmehagen och även Ingvar Skeberg gå tillbaka till sina tjänstemän och trumfa igenom kapitalflytten.

Missnöjet med vd:ns beteende var dock fortsatt stort, enligt SvD Näringslivs källor. Det har knappast minskat efter att Christer Elmehagen snickrat ihop sin egen version av händelseförloppet.

Det är sagt att den pågående utredningen som revisionsfirman Ernst & Young och advokatbyrån Linklaters nu genomför kring AMF kommer att ta upp turerna kring Elmehagens och Skebergs flytt av pensionspengar. Det återstår att se om man då synar Elmehagens version av händelseförloppet.

Ingvar Skeberg fick omgående lämna AMF Pension när nya vd:n Ingrid Bonde fick information om flytten för någon månad sedan.

Annons
Annons
X

Christer Elmehagen.

Foto: MAGNUS LIAM KARLSSON Bild 1 av 2
Foto: TOMAS ONEBORG / SVD / SCANPIX Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X