AMF-ordförande kritiseras för skatteflykt

AMF Pensions ordförande Bertil Villard kritiseras för olaglig skatteflykt. Han har fört ut över 20 miljoner kronor till ett bolag i Peru, och på så sätt undkommit stora summor skatt. Det rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

Under strecket
Publicerad
Annons

AMF Pensions är i blåsväder igen. Det var för fem år sedan, 2006, som bolagets nuvarande ordförande Bertil Villard skaffade ett bolag i Peru. Genom en rad transaktioner från sina svenska bolag i Luxemburg har drygt 23 miljoner kronor i vinster förts över till bolaget i Peru, enligt Ekot. Genom det avancerade upplägget har han bara behövt betala den låga skatten på 4 procent som gäller i Peru och har på så sätt tjänat över 10 miljoner kronor, jämfört med om han skattat vinsterna i Sverige. Själv försvarar han handlingen genom att understryka att den var laglig.

– Det här är ett tillåtet sätt att begränsa sin skatt, jag tycker inte det är konstigt. Sedan kan man ju tycka att 4 procent är väldigt lite, vilket det naturligtvis är. Men det är tillåtet, säger Bertil Villard till Ekot.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons