Annons
X
Annons
X

AMF kräver pengar av Elmehagen

AMF Pension anser att förre vd Christer Elmehagen fått mer pension än avtalat och kräver återbetalning, uppger företaget i ett pressmeddelande.

Av TT
(uppdaterad)
Foto: TOMAS ONEBORG / SVD / SCANPIX

Mer om skandalen

Vid ett styrelsemöte i går tog styrelsen del av den utredning som gjorts av turerna kring Elmehagens pensionsvillkor och den omtalade flytten av hans pensionskapital.

Elmehagen flyttade sitt pensionskapital inför det återtag AMF gjorde, vilket gjorde att han undgick att kapitalet tappade i värde. Flytten ”strider mot vd:s lojalitetsplikt och är att betrakta som ett avtalsbrott”, skriver AMF i pressmeddelandet.

Enligt AMF har också inbetalningarna till Elmehagens pension varit ”avsevärt högre än vad ersättningskommittén beslutat avseende det avtal som ingicks med vd 2004”.

Annons
X

AMF:s ordförande Göran Tunhammar säger att orsaken till att de höga pensionspremierna mellan andra halvan av 2006 till och med 2008 fortsatts att betalas ut är en text i årsredovisningarna för 2006, 2007 och 2008 som innehåller felaktig information om att det var gamla åtaganden som låg bakom de höga pensionsbeloppen.

– Roten till det onda är att vi när vi passerar Christer Elmehagens 60-årsdag bibringas uppfattningen att det fortfarande återstod betalning för det gamla pensionsavtalet som härrör från 1998, säger Göran Tunhammar till TT.

I själva verket var de åtagandena slutbetalda när Elmehagen fyllde 60, säger han.

Tunhammar vill inte uppge hur mycket pengar AMF kräver av Christer Elmehagen, men säger att det rör sig om betydande belopp.

”Jag välkomnar att styrelsen i AMF äntligen visar vilja att sätta sig ner och diskutera de frågor som uppkommit med anledning av min pension. Min ambition är att vi så snabbt som möjligt kan komma till en lösning”, skriver Christer Elmehagen i en kommentar till AMF:s krav.

Det är en rad utredningar som ligger bakom AMF:s slutsatser. Förutom rapporterna från Linklaters och Ernst & Young har bolaget även gjort en intern utredning. Revisionsbolaget KPMG har också granskat årsredovisningarna.

Stockholm TT

Annons
Annons
X
Foto: TOMAS ONEBORG / SVD / SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X