Annons
X
Annons
X

AMF: ”Flera reagerade tydligt”

AMF Pension bekräftar nu att anställda på AMF som skulle utföra flytten av Christer Elmehagens 33 kronor miljoner reagerade tydligt. Var det verkligen tillåtet och fick man göra så här? undrade personal på administrationsenheten, enligt AMF:s informationschef Stina Sandell.

SvD Näringslivs rapportering av att enskilda tjänstemän på pensionsbolaget inte ville genomföra tidigare vd:n Christer Elmehagens uppmärksammade flytt av sina privata pensionspengar strax innan bolaget genomförde sitt återtag har fått stor uppmärksamhet. Nu kommenterar AMF Pension för första gången uppgifterna.

–Det stämmer att flera tjänstemän har reagerat tydligt på den här flytten. Den moraliska kompassen har funnits där och anställda har ställt sig frågan om det här verkligen är tillåtet. Vi pratar nu om ett par stycken tjänstemän inom administrationen som fick till uppgift att genomföra flytten i oktober-november förra året, säger Stina Sandell, informationschef på AMF Pension.

Andra mycket initierade källor vidhåller på torsdagen att handläggarna inte bara reagerade utan också ”vägrade” utföra flytten. Ett ställningstagande som för övrigt styrelsen nu stöder. De anser att Christer Elmehagens flytt är ett brott mot vd:s grundläggande lojalitetsplikt.

Annons
X

När det gäller den utredning av rättsfrågan kring en flytt som genomfördes värjer sig Stina Sandell för uttrycket ”utredning”, som har använts av Christer Elmehagen flera gånger.

–Nja någon utredning var det ju inte. Det indikerar att det är en lunta papper. Vi talar snarare om ett kortare PM som mycket specifikt svarar på frågan om en flytt var något brott mot gällande insiderregler.

Enligt Stina Sandell presenterades det framtagna PM:et, som sa att det inte handlade om något regelbrott, för dem tjänstemän som reagerat negativt och då accepterade man beslutet och genomförde det. Däremot verkar det inte ha varit tjänstmännens kritik som i sig initierade PM:et, såsom SvD Näringsliv skrev i torsdagens tidning.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  –Men exakt hur det här har gått till och hur turerna har varit kommer den utredning som nu advokatbyrån Linklaters genomför att förhoppningsvis svara på, säger Stina Sandell.

  Hur kommenterar du att Christer Elmehagen inte vill kännas vid några negativa reaktioner på beslutet. Enligt honom har ingen reagerat på flyttbeslutet då i oktober-november?

  –Det är svårt att svara på. Men om Christer Elmehagen säger att ingen sagt ifrån utgår jag från att det stämmer. Det vill säga att ingen har talat direkt med honom. Men reaktionerna har funnits där ändå, det råder ingen som helst tvekan om det, säger Stina Sandell.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X