Amerikaresa med förutsägbara förvecklingar

Under strecket
Publicerad
Annons

Per Dyvling
Tiger Rag
326 s. CKM Media

Per Dyvlings debutroman Tiger Rag kan beskrivas som en gammaldags pikareskroman: vi befinner oss på 1930-talet, och bokens huvudperson Anton bryter upp från sin lantliga ursprungsmiljö i Sverige och beger sig ut i världen i syfte att förverkliga sina musikaliska drömmar. Anton har nämligen av en slump börjat spela kornett i ortens mässingsorkester, men har snabbt blivit mer intresserad av jazz än av militärmarscher. Och var kan man vid denna tid få möjlighet att spela jazz om inte i USA.
Sagt och gjort: Anton beger sig till New York, vilket underlättas av att han plötsligt - som en skänk från ovan - får sig testamenterat tillräckligt mycket pengar för att bekosta resan.
Men amerikaresan är kantad av diverse förvecklingar: både under båtfärden över Atlanten och under sin tid i USA blir Anton mot sin vilja indragen i brottslig verksamhet. Spänningsmomenten är följaktligen legio i denna berättelse som förflyttar sig rappt mellan olika mer eller mindre obskyra
miljöer. Här finns det knappast någon kriminell verksamhet som inte den troskyldige svenske musikern kommer i kontakt med: prostitution, knarkhandel, sprit- och vapensmuggling etcetera. Anton ger emellertid genom hela berättelsen ett lika rekorderligt som oskyldigt intryck.
Det händer således mycket till det yttre i denna roman, och skall något sättas upp på författarens pluskonto så är det hans fabuleringsförmåga. För att denna skall komma mer till sin rätt krävs det dock att förlagsredaktören lägger sig i och styr upp det hela i högre grad än vad som här varit fallet. Berättelsen är behäftad med alltför många stav- och skrivfel, men vad som är desto tråkigare är att den i intrigen ofta hemfaller åt det förutsägbara: finns det en tysk med på fartyget som har en ondskefull blick och läser en konstig tjock bok, så kan man vara säker på att det handlar om ”Mein Kampf”. Lika schablonmässiga är förstås de sysslor som Anton kastas in i i New York: spritsmuggling och narkotikalangning. Därtill hade man som
sagt gärna sett en högre grad av inre utveckling hos huvudpersonen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons