Annons

Amerikanskt jätteprojekt i stängd svensk hangar

På de gröna stålställningarna ska de nya skolflygplanet byggas upp. Lars Sjöberg är chef för Saabs T-X-verksamhet och Annika Meijer är chefsingenjör.
På de gröna stålställningarna ska de nya skolflygplanet byggas upp. Lars Sjöberg är chef för Saabs T-X-verksamhet och Annika Meijer är chefsingenjör. Foto: Tomas Oneborg

Det kan bli Sveriges största flygprojekt och Saabs avgörande kliv in på den amerikanska marknaden – om Saab och Boeing lyckas kapa kostnaderna. I en stängd hangar i Linköping håller något nytt på att växa fram.

Under strecket
Publicerad
Foto: Tomas OneborgBild 1 av 4
Foto: Tomas OneborgBild 2 av 4

Chefsingenjören Annika Meijer och skolflygplanet T-X. Planet är betydligt billigare i drift än ett stridsflygplan. Då får man ned kostnaderna för att utbilda nya piloter.

Foto: Tomas OneborgBild 3 av 4

Än så länge finns det bara två exemplar av nya T-X. Planet har plats för en elev och en lärare i sitsen bakom.

Foto: Stewart Goldstein/BoeingBild 4 av 4

– Breaking the norm. Vi pratar mycket om breaking the norm, säger Annika Meijer medan hon går runt mellan de stora gröna ställningarna som står stadigt fastsatta i hangarens golv.

Hon är chefsingenjör för Saabs stora samarbete med det amerikanska flyg- och försvarsindustriföretaget Boeing och för första gången öppnas nu portarna till anläggningen i Linköping där deras projekt växer fram.

Annons
Annons
Annons