Annons
X
Annons
X

Amerikanska myndigheter kan läsa dina mejl

Amerikanska myndigheter har möjlighet att titta på din e-post eller annan information som ligger ute på nätet. Datajätten Microsoft förnekar inte längre att företaget via antiterroristlagen, the Patriot act, kan tvingas lämna ut allt om privatpersoner och företag.

Det är nättidningen Zdnet
som rapporterar att Microsoft inte längre hemlighåller faktum. All information som dataföretaget har om dig som till exempel e-post, kan lämnas ut till amerikanska myndigheter. Det är lagen Patriot Act, som förre presidenten George W. Bush skrev under, och som kongressen drev igenom år 2001, som tvingar Microsoft till lydnad. Patriot Act är en antiterroristlag och den gäller alla amerikanska företag.

Det spelar ingen roll om ett amerikanskt företag sparar din data på servrar inom EU. Normalt en extra säkerhetsnivå då den Europeiska unionen har skyddande datalagar. Till exempel fastslår EU-lag att datainformation inte får föras ut ur EU utan att den som har datan får veta om det.

Men EU:s lagar hjälper troligen inte mot Patriot Act om företaget är amerikanskt eller ägs av ett amerikanskt företag. Zdnet rapporterar att Patriot Act kan tvinga till exempel Microsoft att föra över information från webbaserad e-post som Hotmail men även Facebook till myndigheter i USA. Det kan dessutom göras utan att den som drabbas får veta något. Amerikanska myndigheter, som FBI och CIA, kan sätta munkavel på företaget.

Annons
X

Microsofts vd i Storbritanien Gordon Frazer, har enlig Zdnet, sagt att varken Microsoft eller andra amerikanska företag kan garantera att de berättar ifall amerikanska myndigheter har undersökt information du har i det som kallas ”Molnet”.

Många menar att nästan all datainformation i framtiden kommer att ligga i det så kallade Molnet. Det vill säga kraftfulla servrar med enorma datamängder i it-företagens ägo. Ännu mindre information kommer ligga hemma på din privata hårddisk.

Redan i dag ligger mycket data, som till exempel e-post, i olika molntjänster. Microsofts senaste program, Office 365, är inriktat mot att även företag ska kunna lägga mer av sin data och e-post i Molnet. Microsoft menar att det ska vara säkert mot dataintrång. Men datajätten kan inte ge några garantier för att inte amerikanska myndigheter i hemlighet tar del av informationen.

Data som ligger i så kallade molntjänster – när du sparar information på företagets server i stället för direkt på din egen dator, kan bli tillgängligt för amerikanska myndigheter.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X