Annons

Amerikanska ikoner gör dansen radikal

”Skies calling skies falling” av Margaret Jenkins. Corey Brady omfamnas av Kelly Del Rosario, med Margaret Cromwell i bakgrunden.
”Skies calling skies falling” av Margaret Jenkins. Corey Brady omfamnas av Kelly Del Rosario, med Margaret Cromwell i bakgrunden. Foto: Tom Kubik

Dans som reaktion på Trumps politik – koreografen Margaret Jenkins låter sin konst bli metaforiskt motstånd. Hon tillhör den amerikanska dansens avantgarde, liksom även Sverigeaktuella Yvonne Rainer.

Under strecket
Publicerad

”Skies calling skies falling”: Alex Carrington framför Kelly Del Rosario, Chinchin Hsu och Margaret Cromwell.

Foto: Tom Kubik

Yvonne Rainer, aktuell på MoMA i New York och på Weld i Stockholm.

Foto: Daniel Assayag 

Margaret Jenkins beskriver sin koreografi ”Skies calling skies falling” som ett svar på en ny, yrselframkallande verklighet – ett sätt att skapa hopp medan motståndet fortsätter, att bekräfta det djupt mänskliga.

Stora ord. Och även om man inte behöver tolka det som en direkt kommentar till den politik Donald Trump driver – vilket för övrigt en rad koreografer över hela USA har gjort i den virala videon ”Dancers vs Trump quotes” – så råder en både apokalyptisk och energifull stämning i detta allkonstverk. Prologen som sätter ton och ram utgörs av ett videoverk av konstnärerna Hi-Jin Kang Hodge och David Hodge. De har filmat med drönare, ett fågelperspektiv som betonar avstånd och övergivenhet men också skapar landskap för ny energi.

Annons
Annons
Annons