Annons
X
Annons
X

Amerikanska banker Wikileaks nästa mål

Wikileaks planerar att släppa tiotusentals hemliga dokument om amerikanska banker efter nyår. Enligt organisationen kommer det att få allvar­liga konsekvenser för en eller två banker.

75000 hemliga dokument om kriget i Afghanistan och närmare 400000 handlingar från Irak följdes i helgen av 250000 hemliga utdrag från ambassader och konsulat som satte USA:s diplomati i kris.

Nu säger Wikileaks grundare Julian Assange att nästa publicering, som kommer efter årsskiftet, handlar om tiotusentals dokument som berör en amerikansk storbank.

–Det kommer att ge en sann och representativ insikt i hur banker beter på sig på exekutiv nivå och det kommer att stimulera till utredningar och reformer, säger Julian Assange till den amerikanska affärstidskriften Forbes.

Annons
X

Enligt Assange kommer dokumenten att visa på bankernas flagranta övertramp, att det finns ”oetiska sedvänjor” i branschen och på ”korruptionens ekosystem”.

–Men det kommer också att visa på regelmässigt beslutsfattande där man blundar för oegentligheter och i stället stödjer oetiskt beteende – tillsyn som inte utförs, chefernas prioriteringar, hur de försöker uppfylla sina egna intressen och sättet de talar om det på, säger Julian Assange till Forbes.

Vilken, eller vilka banker, som uppgifterna berör är ännu oklart. I intervjun nämns jättebanken Goldman Sachs, men Assange vill inte kommentera det närmare.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Ted Lindblom, professor i industriell och finansiell ekonomi vid Göteborgs Handelshögskola, tror att de kommande uppgifterna kan beröra vidlyftiga optionsprogram.

  –Det är nästan omöjligt att spekulera kring vad innehållet är, men utifrån det vi vet om de amerikanska investmentbankerna från tidigare skulle det kunna röra sig om hur man värderar tillgångar och hur det kopplas till egna bonusar, säger Ted Lindblom, professor i industriell och finansiell ekonomi vid Göteborgs Handelshögskola.

  Vad skulle det betyda för bankerna?

  –Det finns redan nu starka krav på ökade regleringar på de finansiella marknaderna. Om ett avslöjande skulle komma med något nytt i den riktningen så ökar de kraven ytterligare, säger Ted Lindblom.

  Wikileaks: Läs SvD:s artiklar

  Läs även

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X