Annons
X
Annons
X

Amerikanska armén köper Carl-Gustaf

Försvarsföretaget Saab har fått en beställning från den amerikanska armén på det bärbara granatgevärssystemet Carl-Gustaf.

Av SvD, TT
Antitank-vapnet Carl-Gustaf har använts i många krig.
Antitank-vapnet Carl-Gustaf har använts i många krig. Foto: SAAB

Beställningen är värd 209 miljoner kronor, enligt ett pressmeddelande. Ordern berör främst Saabs anläggningar i Karlskoga.

Carl-Gustaf, eller M3CG som det också heter, är ett mycket populärt vapen runt om i världen. Det är ett rekylfritt pansarbrytande vapen som kan skötas av en enda soldat. Vapnet började produceras i de första versionen redan 1946 och har många smeknamn i världens arméer – i Storbritannien kallas det av soldaterna för ”Charlie G”, i Kanada kallas det ”Carlo”.

I USA:s militär går vapnet officiellt under namnet M3 MAAWS (Multi-role Anti-armor Anti-tank Weapon System), men soldaterna kallar det ”Carl Johnson”. I svenska armén heter det Grg m/48 men geväret har även i sitt hemland fått ett smeknamn – ”Stupröret”.

Annons
X

Hugo Abramson och Harald Jentzen designade vapnet och det har moderniserats efter hand. Det har använts i strid under bland annat Falklandskriget, kriget i Afghanistan och Irak-krigen.

Följ Saab på börsen här bors.svd.se

SvD-TT

Annons
Annons
X

Antitank-vapnet Carl-Gustaf har använts i många krig.

Foto: SAAB Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X