Annons
X
Annons
X

Amerikansk stjärnekonom: ”Donald Trump är farlig”

Donald Trump är grym och farlig. Den amerikanska toppekonomen Jeffrey Sachs riktar skarp kritik mot den amerikanska presidenten. Men han tror inte all Trumps politik kommer att bli verklighet.

Trumps påverkan på ekonomin
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Jeffrey Sachs kan trollbinda en publik. Han har just gått upp på scenen hos Swedbank och bankens chefsekonom Anna Breman har just hållit upp hans senaste bok. Sachs säger rätt ut att USA har ett ”ganska signifikant politiskt problem”.

– Jag skrev en tunn liten bok så att vår nya president skulle kunna läsa den. Men den var ändå för lång. Nu ska jag formulera en vacker tweet att skicka ut mitt i natten som sammanfattar allt.

Alla i publiken förstår Sachs kritik mot Trump och skrattar högt. Men vad säger det när människor öppet skrattar åt vad som ska vara världens mäktigaste man?

Annons
X

– Det är en styrka. Han bör förlöjligas. Vi måste ifrågasätta Donald Trumps politik dag ut och dag in. Donald Trump är en farlig man och han är grym.

Hur då grym?

– Han talar om att sätta USA först. Det är ett grymt sätt att se på världen. Att öka de militära utgifterna och samtidigt dra ner på internationellt stöd och bistånd är både elakt och farligt.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det är skarpa ord. Nu är Jeffrey Sachs långt ifrån republikan. På scenen i Stockholm lovordar han de svenska socialdemokraternas insats för jämlikhet och jämställdhet.

  Trots att Trump numera är president spår Jeffrey Sachs att hans politik kommer att bli svår att genomföra.

  – Inte ens republikanerna är lika elaka som Donald Trump. Hans första budgetförslag var ”dead on arrival”, alltså kört redan när de anlände till senaten.

  Vad är problemet med Trumps politik?

  – Det är en bakåtsträvande politik, som letar lösningar från förra seklet och samtidigt förnekar klimatproblemen. USA har lämnat verkligheten.

  Sachs säger att också många republikanerna kommer att säga nej till Trumps förslag. Deras väljarbas gillar helt enkelt inte vad presidenten föreslår.

  Jeffrey Sachs Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

  Trumps politik kommer motverkas av en sak till: den krassa ekonomin. Jeffrey Sachs tar den omstridda gas- och oljeledningen Keystone som exempel. Obama stoppade ledningen men ett av Trumps första dekret som president gav den åter grönt ljus.

  Men Jeffrey Sachs tror ändå inte att ledningen blir verklighet. Det kommer att bli för dyrt att ta upp oljan i Kanada. Därför blir det också svårt att finansera ledningen.

  Jeffrey Sachs har en lång karriär bakom sig. Som ung ekonom arbetade han med omvandlingen av den ryska ekonomin efter Sovjetunionens fall. På senare år har han arbetat mycket för FN. På scenen i Stockholm berättar han om arbetet med att ta fram de 17 globala målen för en hållbar utveckling. Sachs är uppriktigt oroad.

  – Företag har vad som krävs för att ändra utvecklingen, men de behöver incitamenten att agera.

  Till vardags är Sachs professor vid Columbia-universitetet i New York. Nu är han på blixtvisit i Sverige, innan han ska flyga vidare till Kina.

  Söderut på Manhattan ligger finanskvarteren kring Wall street. Jeffrey Sachs är vass också gentemot den finansiella eliten.

  – Wall street har kommit att handla för mycket om snabba affärer, om trading. Fokus borde i stället vara på att möjliggöra långsiktiga investeringar för framtiden. Det behövs om vi ska bygga ett riktigt hållbart samhälle, säger Sachs.

  FN GLOBALA MÅLEN - För hållbar utveckling globalamalen.se
  Annons
  Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 2

  Jeffrey Sachs

  Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X