Annons
X
Annons
X

Amerikansk ägare vill inte skänka stulen KB-atlas

Chanserna för Kungliga biblioteket att få tillbaka den stulna atlas som hittats i New York är små. Den amerikanska ägaren vill inte skänka boken till Sverige och utbildningsdepartementet tänker inte skjuta till medel.

[object Object]
En bild över Kuba och Jamaica ur atlasen.

Jag är inte villig att ta en förlust på de 275 000 dollar som boken är värd.
Graham Arader, ägare till den stulna KB-atlasen.

Boken, en atlas från 1597, har ett marknadspris motsvarande drygt 1,8 miljoner svenska kronor. Som
SvD tidigare berättat upptäckte bibliotekets personal nyligen att den värdefulla boken fanns i New York. Den nuvarande ägaren Graham Arader är en amerikansk samlare som handlar med kartor och böcker.

– Jag är inte villig att ta en förlust på de 275 000 dollar som boken är värd, säger Graham Arader, som däremot kan tänka sig att sälja tillbaka boken till KB.

Annons
X

Han är kritisk till att Kungliga biblioteket, KB, inte offentliggjort listor över de verk som stals av den beryktade boktjuv som var då var anställd på biblioteket.

– Jag har haft den här boken i min ägo utan att känna till något om stölden. Det här är delvis deras fel eftersom jag inte haft en aning om att den var stulen.

– Däremot skulle jag aldrig sälja den vidare nu när jag vet var den hör hemma.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Urban Rybrink, kommunikationschef på KB, menar att biblioteket av utredningstekniska skäl inte fick skicka ut informationen under de första åren efter att stölderna upptäcktes 2004.

  – Vi kanske borde ha varit mer på tå och efterlyst dem så fort vi fick lov att göra det men han köpte boken redan 2003, långt innan vi ens kände till stölderna.

  Boktjuven sålde atlasen via det tyska auktionshuset Ketter Kunst redan i november 2002.

  Enligt Kurt Siehr, professor i internationell privaträtt vid Max Planck institutet i Tyskland, kan man inte köpa stulna saker i god tro enligt tysk lag. Det enda undantaget från regeln är om köpet, som i det här fallet, har gått via ett auktionsverk.

  – Det ska inte heller finnas några stämplar eller liknande som borde väcka misstankar. I så fall var redan det första köpet giltigt och därmed är samlaren i New York den rättmätiga ägaren, säger Kurt Siehr.

  Utbildningsdepartementet, som ansvarar för KB, har blivit underrättade om att boken hittats men har inga planer på att hjälpa biblioteket ekonomiskt.

  – Det är inte aktuellt att ge pengar till KB för att köpa tillbaka den stulna boken. Det är upp till dem att prioritera hur de vill använda de anslag de får, säger Anna Neuman, politiskt sakkunnig.

  KB:s chef, riksbibliotekarie Gunnar Sahlin, hoppas på bidrag från någon privat finansiär eller stiftelse och på att den nuvarande ägaren kan tänka sig att stå för en del av förlusten.

  – Nu när vi är säkra på att det är den stulna boken så ska vi göra en anmälan om häleri och reda ut de rättsliga möjligheterna men det är troligen inte så lätt med tanke på att den har sålts i så många led, säger Gunnar Sahlin.

  Annons
  Annons
  X

  En bild över Kuba och Jamaica ur atlasen.

  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X