Annons
X
Annons
X

American Apparel får nytt liv – stänger ute grundaren

Det konkurshotade klädbolaget American Apparel har fått klartecken för att väcka nytt liv i sin verksamhet. I samband med ett godkänt konkursskyddsutträde kommer bolaget att ligga till buds för nya köpare – och sätta hinder för grundaren Dov Charney, skriver Reuters.

[object Object]
American Apparel har fått tillstånd att lämna sitt så kallade "Chapter 11" och hitta nya finansiärer. Foto: Tomas Oneborg

Den amerikanska klädkedjan American Apparel, som bland annat har uppmärksammats för sin sexistiska marknadsföring, ansökte i oktober förra året om konkursskydd i spåren av krympande försäljning och ökade skulder.

Nu rapporterar Reuters att den Los Angeles-baserade konkursdomaren Brendan Shannon har gett bolaget tillstånd att lämna sitt så kallade "Chapter 11", i samband med en godkänd omstruktureringsplan från alla kreditgivare.

I planen framgår det att bolaget väntas återfå lönsamhet först i 2018 och att de ska minska skulderna med över 200 miljoner dollar, motsvarande 1,7 miljarder kronor.

Annons
X

Det nya beslutet banar därför väg för att hedge fundbolag, däribland Monarch Alternative Capital kan öka kontrollen i bolaget, skriver nyhetsajten.

Samtidigt sätter det hinder för att American Apparels kontroversiella grundare och tidigare sparkade vd Dov Charney ska köpa upp bolaget. En affär som Charney försökte driva i genom i december, men som avvisades av styrelsen.

Domare Shannon säger att han inte betvivlar att Charneys och hans affärskollegors vill köpa bolaget för att ge det en chans att växa. Men efter det nya domslutet har American Apparel rätt att bestämma en annan köpare.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Charney har beklagat beslutet och menar att det kommer att tillåta styrelsen att "nå sina mål på bekostnad av aktieägarna".

  Domslutet följer på en två dagar lång tvist från förra veckan där Charney har försökt försvara sin rätt att behålla bolaget han själv grundade.

  Under 2014 avskedades Charney från sin vd-tjänst efter anklagelser att han ska ha hanterat bolagets pengar felaktigt och spritt nakenbilder på en före detta anställd som sedan stämt honom.

  Annons

  American Apparel har fått tillstånd att lämna sitt så kallade "Chapter 11" och hitta nya finansiärer.

  Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X