Annons
X
Annons
X

Ambulanspersonal stängs av

Den ambulanspersonal i Gävle som uppges ha uttryckt sig rasistiskt och sedan vägrade att köra en skadad asylsökande pojke till akuten stängs nu av.

Av SvD, TT

– Det här är ett helt oacceptabelt beteende och det strider mot vår värdegrund, säger landstingsdirektör Svante Lönnbark vid en presskonferens i Gävle, till TT.

Två ambulanser var på plats när den 16-årige pojken hoppade från ett fönster på en höjd av sex meter. De två av ambulanssjukvårdarna stängs nu av från sitt arbete. Pojken ådrog sig inga större skador.

Händelsen, som inträffade för två månader sedan, uppdagades när polisen kritiserade ambulanssjukvårdarnas agerande i en avvikelserapport. Pojken, som fått avslag på sin asylansökan, hoppade från ett fönster och ambulanssjukvårdarna vägrade att ta med honom. I stället fick polisen köra pojken till akuten.

Annons
X

– En av medarbetarna ska ha uttryckt sig nedsättande och rasistiskt gentemot patiententen, som stod i beredskap att hoppa. Den personen är avstängd och tagen ur tjänst under utredningen. I den andra ambulansen har utredningen visat att det finns brister i den medicinska bedömningen och dokumentationen av patienten. Även den medarbetaren är tagen ur tjänst, säger Helena Björkman, divisionschef på Landstinget Gävleborg, till SvD.

Enligt divisionschefen är händelserna så pass allvarliga att det kan bli en fråga om diciplinära åtgärder för de två anställda som nu stängs av.

Händelsen ska utredas av säkerhetsansvarig i Landstinget Gävleborg.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det är bra att det är någon som står utanför verksamheten, så att vi inte utreder oss själva, säger Helena Björkman.

  Hon säger att händelsen är djupt beklaglig.

  – Det är inte representativt för verksamheten. En sådan händelse är en för mycket.

  Det är inte känt om liknande problem funnits tidigare.

  – Jag vill verkligen poängtera att jag lider med patienten som blev utsatt. Det är helt oacceptabelt, säger Helena Björkman.

  Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

  V40 | Vad misstänks partiledaren för? quiz.svd.se V 39 | Vad heter den omstridda boken? quiz.svd.se V 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren? quiz.svd.se

  Gävle TT / SvD.se

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X