Annons
X
Annons
X

Ambulansfacket kräver skyddsutrustning

Allt fler våldsamma incidenter får ambulansfacket att kräva ökad skyddsutrustning.

– Många gånger är vi först på platsen utan att veta vad som händer och sker. Vi är inte fredade som tidigare, säger Henrik Johansson, ordförande i Ambulansförbundet.

Foto: TT

Kravallhjälm, skyddsväst och gasmask står högst på önskelistan för att trygga arbetsmiljön för ambulanspersonalen. Henrik Johansson sneglar snarare åt militär utrustning än polisiär.

Vem ska betala?

– Det faller på de 21 landstingen. Vi har krävt det här i många år, men skärper nu tonen, säger Henrik Johansson.

Annons
X

Ambulansfacket menar att man är en beredskap satt på undantag:

– Vi är till exempel inte rustade för en skolskjutning. Det finns lärdomar i vår omvärld att ta åt sig av.

Kan du beskriva några incidenter?

– I våras sköt man mot ambulanser i Västerort i Stockholm. En annan händelse inträffade i Landskrona i samband med en strejk och ridande polis. Dessutom har ambulanspersonal inte vågat gå in efter skjutningar i Göteborg och Malmö, berättar Henrik Johansson.

– Men det kan även finnas mer vardagliga fall som kan vara hotfulla. Som när mina kollegor får larm om att det ligger en medvetslös man i en hiss. Vi ser inte vem vi åker till. Det är svårt att veta vad som sker och vi kan ju inte vänta när någon behöver vård, tillägger Henrik Johansson.

Förbundet vill även att det införs vad Henrik Johansson benämner taktiska enheter.

– Akutsjukvårdare som är förberedda att åka in i en het zon. De har kravallhjälm, skottsäker väst, benskydd och hölsterförpackning. De har en utrustning som är anpassad för att kunna jobba i en sådan miljö. De har naturligtvis också gasmask, säger Henrik Johansson och liknar själv förutsättningen med militären snarare än polisens.

Ambulansförbundet kan inte säga hur många taktiska enheter som behövs men uppskattar att det i Stockholm skulle kunna bli aktuellt med två stycken.

– För de personer som har blivit utsatta för beskjutning eller blivit attackerade med kniv är det här verklighet. De slutar i verksamheten, säger Henrik Johansson.

Annons
Annons
X
Foto: TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X