Annons

Du sköna nya världAmbitiös festival tematiserar samtidskrisen

Anne Sofie von Otter tillsammans med Øyvor Volle och Ylva Larsdotter på violin samt Vicki Powell på viola och Johannes Rostamo på violoncell.
Anne Sofie von Otter tillsammans med Øyvor Volle och Ylva Larsdotter på violin samt Vicki Powell på viola och Johannes Rostamo på violoncell. Foto: Peter de Voto

Järna Festival Academy tematiserar den globala krisen i en veckas festival. Sofia Nyblom rekommenderar ett platsbesök till sommarens mest ambitiösa musiksatsning.

Under strecket
Publicerad

Jakob Koryani, som utgör den ena hälften av festivalens konstnärliga ledning, tillsammans med Johannes Rostamo.

Foto: Peter de Voto

Peter Friis Johansson ingår i Järna Festival Academys konstnärliga ledning.

Foto: Peter de Voto

Det är finurligt att låta folkmusikern Sara Parkman inleda festivalsatsningen i antroposofins Ytterjärna med ett samtal om begreppet antropocen. Utopi och dystopi: Rudolf Steiner – ideologen bakom 1900-talets nyandliga, gröna våg som inspirerade anläggningarna i Ytterjärna – formulerade sin lära något decennium innan Aldous Huxley skrämde upp samtiden med “Du sköna nya värld”. Festivaltiteln rymmer lika mycket svart ironi som förundran. För världen är ju fortfarande skön, trots klimatförändringarna och dödsskräcken som numera laddar varje mänsklig kontakt. Om detta påminner musiken, som en sakralisering av det förgängliga.

Eldsjälarna Peter Friis Johansson och Jakob Koranyi har vägrat låta corona diktera villkoren, men försökt gå både Folkhälsomyndighetens krav och teknologin till mötes i sin festivalsatsning. Program har stuvats om och inhemska musikvänner engagerats till ett knippe konserter som tar pulsen på samtiden. Men den hackiga Youtube-sändningen från fredagens invigningskonsert känns mer än lovligt fragmentarisk, med fraser ur Beethovens “Pastoralsymfoni”, antydda strofer ur Jakob Mühlrads nyskrivna “Tefila” (Bön) och folkmelodier från Andrea Tarrodis Stråkkvartett nr 2 “Madardál” singlande förbi på skärmen innan de bryts av webbläsarens hypnotiserande spiralrörelse.

Annons
Annons
Annons