Annons

”Sverige bör satsa på långt över 100 000 test”

En nederländsk laboratorietekniker håller upp ett positivt test för covid-19.
En nederländsk laboratorietekniker håller upp ett positivt test för covid-19. Foto: Robin Utrecht/Sopa Images/TT

Vi efterfrågar att betydande summor tillskjuts testning, att ambitionsnivån höjs rejält och att en organisatorisk plan utarbetas. Det skriver Herman Holm, överläkare i psykiatri, och Daniel Spiro, docent i nationalekonomi.

Under strecket
Publicerad

Det är en stor besvikelse att ambitionen om 100 000 tester i veckan resulterat i knappt 30 000. Regering och myndigheter tycks nu inställda på att rätta till detta misslyckande och med större ekonomiska muskler och tydligare vilja arbeta för att uppnå det uppsatta målet. Det är bra. Samtidigt tyder vissa uttalanden – om att ambitionen är för hög givet fallande smittspridning – på att inte alla förstått de breda samhällsbehoven av testning. Ser man till hela samhällets behov av testning så är 100 000 test i veckan långt ifrån tillräckligt. Ambitionsnivån borde ligga många gånger högre.

Den pågående pandemin är en kombinerad kris: medicinskt, psykiskt, ekonomiskt och för vår förmåga att fatta välinformerade beslut. Pandemins effekter på alla dessa problem kan mildras med hjälp av omfattande testning för pågående och tidigare sjukdom.

Annons
Annons
Annons