Perfect Guide

Ambassadörerna tipsar: Boken du ska läsa innan du besöker vårt land

Äntligen är semestern här och för många innebär det en resa till ett nytt, spännande land. I en artikel från Condé Nast Traveler lät man ambassadörer rekommendera en bok att läsa inför resan till deras hemland.

Danmark
Fröken Smillas känsla för snö av Peter Høeg är ett fiktiv mysterium som utspelar sig i Köpenhamn.
“Boken berör ämnen som relaterar till den danska identiteten, språket och kulturen” säger Lars Gert Lose till Condé Nast Traveler.

Annons

Grekland
Haris Lalacos från den grekiska ambassaden i Washington rekommenderar Frihet eller Död av Nikos Kazantzakis. Boken, som publicerades 1953, handlar om det kretiska upproret mot Osmanska riket.

England
Försoning av Ian McEwan gavs ut år 2001 och är baserad på händelser som sträcker sig över tre tidsepoker i England; 1930-talet, andra världskriget och millenieskiftet.
— Den behandlar tunga teman, som kärlek och krig, alltmedan den lyckas fånga landet i alla dess skepnader, säger Kim Darroch.

Malta
In the Name of the Father (And of the Son), skriven av Immanuel Mifsud, vann EU:s litteraturpris år 2011. Boken handlar om en man som börjar fundera över och ifrågasätta relationen till sin far efter att ha läst dennes dagbok, författad under tiden som soldat i andra världskriget.

Nya Zeeland
Tim Groser rekommenderar Witi Ihimaeras bok The Whale Rider som gavs ut 1987 men fortfarande är populär bland unga. Historien kretsar kring flickan Kahu som utvecklat en förmåga att kommunicera med valar.

Till Toppen