Ambassadören ville köra ut dem

Under strecket
Publicerad
Annons

Lördag 17 november i fjol återvände ambassadör G O Ajonye till Sverige efter att ha varit hemma i Nigeria i ett par veckor. Klockan 03.00 på söndagen bultade han på dörren till det rum där John och Esther Oche Omale bodde, för att personligen föra dem till Arlanda för hemtransport.

John är pingstpastor. Detta är hans historia: Efter förföljelserna mot kristna år 2000 erbjöd ambassadören honom plats och skydd i Sverige, här skulle han jobba i ambassadörens hushåll och missionera på fritiden. Esther kom till Sverige i mitten av oktober 2001 med ett intyg från ambassadören att hon också skulle jobba i hushållet. Han betalade Johns flygbiljett till Sverige, men tog tillbaka pengarna genom att hålla inne lön på sammanlagt 60 000 kronor. Esther hade själv betalat sin flygbiljett till Sverige.
Men nu ville ambassadören bli av med dem och när John sade att han fått jobb på annat håll försökte ambassadören hindra dem från att söka asyl i Sverige genom att hålla deras pass inlåsta. De skulle skickas hem.
Då ringde John till mig, vi hade mötts när jag skrev om afrikaner som missionerar i Sverige (SvD 29 augusti 2001). De var livrädda, övertygade om att de skulle mördas redan efter några timmar i Nigeria. Om det är sant vet inte jag, men deras rädsla var äkta. En nigeriansk journalist bekräftade att så kan det mycket väl bli: "I Nigeria kan mord köpas billigt".
Enligt John var "den store mannen" rädd att bli avslöjad:

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons