Annons
X
Annons
X

Ambassadör: Vi har ett ansvar att säkra gränsen

Varje regering har en skyldighet gentemot sina medborgare att skydda landets gränser. Storbritannien kommer därför att stoppa de tusentals migranter som olagligen försöker ta sig in i landet, skriver Paul Jonston Storbritanniens ambassadör i Sverige.

Migranter har tagit sig över staket i Calais i Frankrike för att på så sätt ta sig ombord tåg eller lastbilar och vidare till Storbritannien. Bilden är från den 7 augusti i år.
Migranter har tagit sig över staket i Calais i Frankrike för att på så sätt ta sig ombord tåg eller lastbilar och vidare till Storbritannien. Bilden är från den 7 augusti i år. Foto: Emilio Morenatti/AP

DEBATT | MIGRATION

Migranter har tagit sig över staket i Calais i Frankrike för att på så sätt ta sig ombord tåg eller lastbilar och vidare till Storbritannien. Bilden är från den 7 augusti i år.

Foto: Emilio Morenatti/AP Bild 1 av 2

Paul Jonston

Foto: Privat Bild 2 av 2

Paul Jonston

Foto: Privat Bild 1 av 1

Del 1 av 1

Ansvarstagande för våra gränser betyder också färre möjligheter för människosmugglarnas avskyvärda handel att frodas.

Den senaste tragedin på Medelhavet tidigare denna månad då 200 personer tros ha omkommit när deras båt kapsejsade är en grym påminnelse om de fruktansvärda mänskliga konsekvenserna av migrations­krisen som påverkar Europa.
Hundratusentals människor över hela Mellan­östern och Nordafrika känner uppenbart att de inte har något annat val än att fly från krig, sjukdomar eller fattigdom i sina hemländer och riskera sina liv på den långa resan till vad de hoppas ska bli en bättre tillvaro i Europa.
Scenerna med migranter i Calais som försöker bryta sig igenom stängsel och smuggla in sig i Storbritannien på lastbilar eller tåg, återigen med stora personliga risker, har skapat rubriker runtom
i Europa.

Situationen på Medelhavet och vid den Engelska kanalen är båda effekter av den globala migrationskrisen vilket regeringarna i Europa förstår, och hela Europa kämpar med att bemöta dem.

**Varje enskild regering har **ett ansvar att göra vad den kan för att lindra det mänskliga lidandet. Den har också ett ansvar att upprätthålla säkra gränser och ett ordnat migrationssystem. Långt ifrån att smita från sitt ansvar, som vissa har påstått, satsar den brittiska regeringen stort på att göra just detta.

De senaste veckorna har tusentals migranter försökt att tvinga sig in i Storbritannien från Frankrike genom att översvämma säkerhetspersonal och stängsel och smyga ombord på lastbilar med eller utan förarnas kännedom. Det är en ohållbar, ­kaotisk och farlig miljö. Oavsett den bakgrund eller de individuella anspråk de som stormar stängslen
i Calais har så måste en regering kunna säkra sina gränser.

Att upprätthålla territoriell integritet är en av de grundläggande skyldigheter varje regering har gentemot sina medborgare. Det är därför den brittiska regeringen har meddelat att den kommer att tillhandahålla ytterligare 7 miljoner pund och extra personal för att hjälpa till med att upprätthålla ­säkerheten vid tunneln och vid färjeterminalerna i och runt Calais. Extra säkerhet kommer att säkerställa att Storbritanniens gräns upprätthålls och den kommer också att fungera som ett ännu starkare avskräckande medel för de som funderar på att försöka kringgå lagliga vägar in i Storbritannien.

Att säkra gränsen betyder också att vi tar på oss en del av vårt vidare ansvar som EU-partner. Med Storbritanniens ställning som medlem i EU men utanför Schengen är det mycket viktigt att de brittiska myndigheterna vet vem som kommer in i vårt land. Precis som Storbritannien förväntar sig att andra medlemsländer i EU noggrant kontrollerar vem som kommer in i och lämnar Schengenområdet. Brittiska och alla andra europeiska medborgare gynnas till samma grad av ett säkert brittiskt gränssystem.

Ansvarstagande för våra gränser betyder också färre möjligheter för människosmugglarnas avskyvärda handel att frodas. Detta gäller för både den Engelska kanalen och Medelhavet. En säkrare gräns gör det svårare att få irreguljärt tillträde till Europa och bör därför avskräcka eventuella migranter från att ta risken med människosmugglare. Det är därför som Storbritannien specifikt riktar in sig på ligor med människohandlare och smugglare vid källan, men det främsta medlet för att börja förhindra denna illegala rovdrift är att upprätthålla effektiva yttre gränser.

Vårt fokus på säkra gränser betyder inte att Storbritannien vägrar att ta emot de som flyr på grund av verklig rädsla för förföljelse och våld i sina hemländer. Storbritannien har alltid varit en nation som ger skydd till dem som behöver det. Förra året fick Storbritannien över 31 000 asylansökningar och vi var den fjärde största mottagaren av flyktingar för vidarebosättning – mer än Frankrike, Danmark och Tyskland. Faktum är att enligt EU-kommissionens nya strategi för migration är det bara Sverige som tagit emot fler personer för vidarebosättning än Storbritannien sedan 2008.

Vi vet att förbättrad gränssäkerhet inte kommer att hindra människor som är desperata nog att lämna sina hem i sin strävan efter ett bättre liv i Europa. Det långsiktiga svaret är att hjälpa till att skapa bättre liv för dessa människor i hemländerna.

Det är därför som Storbritannien anser att svaret på den här krisen på lång sikt är ett större fokus på lösningar vid källan. Storbritannien har stått i främsta ledet med att ge bistånd Afrika och Mellanöstern. Vårt bidrag på 0,7 procent av BNP till bistånd är ­inskrivet i lagen (vi är det första av G7-länderna att göra detta) och det kommer inte att minska. De här pengarna, totalt över 11,4 miljarder pund 2015 har betytt över 4 miljarder i bilateralt och multilateralt bistånd till Afrika 2015-16 och det innefattar ekonomisk utveckling och humanitärt stöd. Biståndet har även inneburit att Storbritannien har blivit den näst största bilaterala givaren till krisen i Syrien och 900 miljoner pund har använts till flyktinghjälp i Syrien och i dess grannländer.

Utveckling, utbildning och konfliktlösning bidrar till att minska påfrestningarna och pressen som tvingar människor att bege sig iväg på den osäkra resan till Europa. Toppmötet i Valletta
i november kan bli en vändpunkt för att ta itu med de svåra problemen vid ursprunget på EU-nivå.
Storbritannien bidrar även väsentligt till EU:s verksamhet. 15 procent av EU:s biståndsbudget kommer från den brittiska regeringen. Två fartyg
i världsklass har deltagit i räddningsoperationer på Medelhavet. Våra underrättelsetjänster har riktat in sig på människosmugglande ligor och gäng som har utnyttjat sårbara personer. Vi arbetar övergripande med partners och aktuella länder för att uppnå stabilitet.

Paul Jonston

Storbritanniens ambassadör i Sverige

Paul Jonston Foto: Privat
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X