Annons
X
Annons
X

Amazonchef: Det är bankernas största problem

Banksektorn är under förändring. Nya bolag som Klarna och Tink ritar om kartan för hur finansiella tjänster kan se ut en digital tidsålder. Och då gäller det för bankerna att anpassa sig, eller gå under, menar Amazonchefen Eric Morales.

Eric Morales, ansvarig för Startup och Gaming på AWS i Norden och Baltikum.
Eric Morales, ansvarig för Startup och Gaming på AWS i Norden och Baltikum. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Bankerna är just nu under hårt tryck från unga startupbolag. De nya utmanarna erbjuder smarta tjänster till ett lågt pris, och kan ibland få bankernas helhetslösningar att se förlegade ut. Men svenska banker står ändå väl förberedda jämfört med internationella, det säger Eric Morales som jobbar med startuppbolag för Amazon i Stockholm.

– Ett exempel är Nordea som samarbetar med Wrapp. Ett sånt samarbete skulle aldrig inträffa i New York, där jag kommer ifrån.

SvD Näringsliv träffar Morales för att prata om fintechbolag, det vill säga internetbolag som agerar inom den finansiella sektorn. Norden har en rad framgångsrika i genren. Tänk Klarna, Izettle och Tink. Och fler knackar på dörren.

Annons
X

– Till exempel danska Lunar Way. Det är i stort sett ett användargränssnitt som går att applicera på flera olika internetbanker. Så på skärmen har du massa smarta funktioner, men under huven har du din vanliga bank.

Lunar Way tog för bara några veckor in närmare 40 miljoner kronor i en ny finansieringsrunda. Och gott om pengar finns även i den svenska startupvärlden. Härifrån kommer en rad innovativa bolag som förändrat spelplanen globalt. Mest framträdande är miljardsuccéerna Spotify och Skype, men även spelbolag som Mojang och King har bidragit till att ge Stockholm ett rykte om att vara en plats där små bolag kan växa sig stora.

Bara i november investerade riskkapitalister nära 88 miljoner dollar i svenska startupbolag. Och flest investeringar landar i fintech, visar statistik från Nordic Tech List. Inte sällan är det bankerna själva som står för investeringarna.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Bankerna har förstått att om man inte ska dö så måste man aktivt investera i bolag som annars potentiellt kan konkurrera med dig, säger Morales.

  Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

  Han representerar en dold, men extremt viktig del av startupvärlden. Nämligen den som står för tekniken som allt vilar på. Eric Morales jobbar för Amazon Web Services (AWS), ett för de allra flesta helt okänt namn. Men om du tittar på Netflix, lyssnar på Spotify eller betalar med Izettle så använder du indirekt också AWS. Bolaget erbjuder kort och gott en molntjänst som internetbaserade bolag kan använda för att hantera och lagra sin data.

  Och affärerna blomstrar. Sedan AWS grundades 2003 har utvecklingen varit explosionsartad. Under tredje kvartalet 2016 nådde intäkterna 3,2 miljarder dollar, motsvarande 30 miljarder svenska kronor. Omsättningen har gått från 0 till 13 miljarder dollar på bara 13 år.

  – Om man frikopplar AWS från Amazon så är vi ett av världens snabbast växande it-bolag, säger Eric Morales till SvD.

  Han har jobbat med startupbolag i flera år och bor i Stockholm sedan 2015. Ett gemensamt mål för de flesta startupbolag är att man vill disrupta branscher. Det vill säga slå ut befintlig konkurrens genom att ersätta ett gammalt system med något nyare, enklare och oftast billigare. Som Spotify med musikindustrin.

  En bransch som alltid ligger under startupbolagens lupp är finansbranschen i allmänhet och banksektorn i synnerhet. Därför är det inte bara konstigt att Klarna, som grundades 2005 och erbjuder betallösningar för e-handlare, så sent som i somras värderades till 20 miljarder kronor. Men det är inte nödvändigtvis så att endast en kommer att gå segrande ur striden, eller att det ens kommer att bli en kamp som utkämpas mellan startupbolagen och bankerna.

  – Bankerna börjar förstå att alla kan bli utkonkurrerade. De måste anpassa sig.

  Morales jämför Sverige med sitt hemland USA där bankerna fortfarande väldigt misstänksamma mot startupbolag, särskilt i banksektorn. I stället för att samarbeta med uppstickarna i San Francisco så väljer man att titta åt det andra hållet medan konkurrensen tätnar. Men det amerikanska samhället är också fundamentalt annorlunda. Sverige är en bättre plats för investeringar i banktjänster, säger Eric Morales.

  – Här finns en stor medelklass med höga inkomster. Dessutom pratar de allra flesta engelska och så är internetanvändingen väldigt utbredd. Här kan man investera med relativt låg risk och sedan skala upp globalt när man har ett fungerande koncept.

  Bankerna i Sverige har varit progressiva och tagit till sig innovativa appar som Mobilt Bank-id och Swish. I dagsläget har över 7 miljoner svenskar ett digitalt bank id och 78 procent av befolkningen kopplar upp sig på internet med sin mobiltelefon. Fler smarta banktjänster står på tur, säger Eric Morales.

  – Jag tror att vi de närmsta 10 åren kan vänta oss mer personaliserade och användaranpassade banktjänster. Mer tjänster av samma typ som Tink. Traditionella banker har ofta en utmaning i att snabbt ställa om efter förändringar i kundernas önskemål och uppfattas därför ibland som opersonliga.”

  Annons

  Eric Morales, ansvarig för Startup och Gaming på AWS i Norden och Baltikum.

  Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 2
  Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X