Annons
X
Annons
X

Amazon anlitade nazistvakter

E-handelsjätten Amazon ska ha anlitat ett vaktbolag som drivs av en nazist, rapporterar Expo. I en tysk dokumentär avslöjas det att vakterna bär svarta uniformer och trakasserar utländska arbetare i Tyskland.

Foto: SCANPIX

Hess security - så heter vaktbolaget som Amazon ska ha anlitat för att kontrollera utländska arbetare.

Namnet anspelar på den tyska nazistpolitikern Rudolf Hess och enligt dokumentären, som sändes i Tyskland, bär vakterna svarta uniformer av märket Thor Steinar som är starkt förknippat med extremhögern i Tyskland.

Vakterna ska ha anlitats för att hålla koll på e-handeljättens utländska personal som bor på motell och budgethotell.Tidningen Expo skriver att videomaterial i dokumentären visar hur vakter systematiskt kontrollerat utländska arbetarnas sovrum och kök. Enligt Independent har personalen fått veta att vakterna agerar poliser.

Annons
X

En av de intervjuade vittnar om att personalen utsätts för kroppsvisitationer för att kontrollera om de stulit frukostbullar.

Amazon har 7 700 fastanställda i Tyskland men har även tusentals tillfälliga arbetare från hela Europa. De hävdar att de inte anlitar Hess - security och att man nu utreder anklagelserna i dokumentären.

Fackliga organisationer i Tyskland har enligt Telegraph i åratal anmärkt på Amazons personalpolitik, speciifikt handlar det om att de anställda pressas hårt, utsätts för visitationer samt har korta raster.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Avslöjandet kommer kort efter Financial Times granskning av Amazons verksamhet i England där anställdas arbetsvillkor ifrågasatts. I reportaget kommer det bland annat fram att personalen pressas hårt för att uppnå målen.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X