Amatörer och proffs i nytt teatersamarbete

Under strecket
Publicerad
Annons

Folkteaterpoolen är arbetsnamnet på en stort anlagd samarbetsbas mellan Norrbottensteatern och amatörteaterorganisationen ATR Norrbotten. Tanken är att Norrbottensteatern ska fungera som resurs för den regionala amatörteatern och den sistnämnda vara kontaktyta och ökad publikförankring för länsteatern.
Norrbotten är ett av sexton distrikt hos ATR, Amatörteaterns Riksförbund, och har regionalt 29 amatörteatrar anslutna, förra året gav man 206 föreställningar för en publik på 40 000 personer. Poolen är tänkt att innehålla 50 aktörer, från länsteatern, fria grupper och amatörteatrar, och den ska ha en egen regissör, dramturg och producent.
Tanken är att såväl regionteatern som amatörgrupperna ska kunna blanda proffs med amatörer - som man gör på andra sidan Östersjön, på Wasa teater där teaterchefen Erik Kiviniemi med framgång under flera år blandat amatörer med ensemblen för nya pjäser om den österbottniska historien.
Ett första steg för Folkteaterpoolen är projektet Norrbottens själ och framtid, syftet
är att berätta länets historia men även blicka framåt. Tanken är att ansöka om ett nationellt uppdrag för verksamheten, tänkt som ett femårigt projekt med början år 2004.

Lars Ring

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons