Annons

Amanda om arkitekternas kris: ”Drömmar krossade”

Blivande arkitekten Amanda Landén vill vara med och forma ett samhälle som tänker nytt efter coronakrisen.
Blivande arkitekten Amanda Landén vill vara med och forma ett samhälle som tänker nytt efter coronakrisen. Foto: Lisa Arfwidson

En halv miljon i studieskuld – och sedan arbetslös? När Amanda Landén, 24, började studera var rekordfå arkitekter utan jobb. Nu kan det bli tvärtom. Amanda hoppas få forma nya sätt att bo, umgås och jobba.

Under strecket
Publicerad

Amanda Landén trivs i Norra Djurgårdsstaden: ”En promenad åt ena hållet och man möter kor och får, går man åt andra hållet är man snart vid Stureplan.”

Foto: Lisa Arfwidson

Amanda Landén bor med sin kille i en studentlägenhet, en så kallad kompislägenhet, i Norra Djurgårdsstaden.

Foto: Lisa Arfwidson

”Som blivande arkitekt är det lärorikt att bo i en ny stadsdel som Norra Djurgårdsstaden, att se hur lokaler byter ägare för att viss försäljning inte fungerar här. Före corona var ingen här på dagen. Nu är det kö för att köpa hamburgare”, säger Amanda Lindén.

Foto: Lisa Arfwidson

”Jag är född 1996 och har studerat till arkitekt sedan min gymnasieexamen. När jag började skrek marknaden efter oss och vi fick höra att det bara fanns två arbetslösa arkitekter i Sverige. Corona har lämnat branschen förändrad och i dag står avgångsklasserna inför verkligheten att ungefär en av 20 har jobb efter sommaren.

Vi ställer oss frågan vad vi ska göra med vår kompetens när den plötsligt blivit redundant och vi befinner oss på samma ställe som för fem år sedan men med hundratusentals kronor i studieskuld och drömmar krossade.” /Amanda

Annons
Annons
Annons