Älvsjö vinkar in odlingssäsongen

Helgtips Nordiska trädgårdar på Stockholmsmässan har växt sedan förra året och fyller nu både B- och C-hallen. Och utbudet är gigantiskt med något för alla smaker, skriver Lars Ring som ger några personliga tips.

Under strecket
Publicerad
Annons

Nordiska trädgårdar öppnades för allmänheten igår på slaget 10.00, med 2 500 kvadratmeter mer plats för besökarna än förra året. B-hallen innehåller nu samtliga intresseföreningar, kolonister och Fritidsodlarnas riksorganisation plus en läcker inspirationsutställning betitlad Livets väg. Missa inte denna del, fylld av ympkvistar, Saint Paulior och Koi-karpar.
Trädgårdsmässan är ett säkert vårtecken som lockar horder av entusiaster från hela landet. Så ock denna gång. En halvtimma efter öppnandet var det kaos vid fuchsiaförsäljningen hos Rockdala handelsträdgård. Maskiner, sågar, växthus, inspiration, blommiga gummistövlar, frön och holländska lökar - här hittar man allt man behöver, och mycket därutöver.

C-hallen domineras av några idéträdgårdar. Här visar Wij trädgårdar från Ockelbo utsökta rabatter - bland annat en med bara mossa! Här presenterar sig Sofiero som detta år fyller 100 år. Här hittar man den rosaröda trädgården Passionat, ovanliga tomatplantor från Rosendal och balkongutställningar som
för året är gjorda av trädgårdsfirmor istället för privatpersoner.
Trädgårdsmässan är en rolig och underbar blandning av stort och smått, det finstämda med marknadskänsla. Detta år har man två scener för föredrag och, som sagt, betydligt mer plats för alla 350 firmor, 34 föreningar och en besökarskara som brukar uppgå till 60 000. A-hallen innehåller för tillfället Stockholm Art Fair - logiskt nog för avståndet mellan trädgård och konst är inte långt.
Trädgård är en konstform, hävdar skribenten Penelope Hobhouse. Kitsch är den nya konsten, säger Vivian Russel. Den förstnämnda är aktuell med en bok om 3 000 år av trädgårdshistoria. Fotografen Vivian Russel har kommit med en bok om Garden gnomes, trädgårdstomtar. Båda håller föredrag under mässan. En annan känd trädgårdsprofil som medverkar är dansken Tage Andersen som personligen står och säljer sina nya böcker, bland annat en riktigt läcker en om kamelior.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons