Annons

Alternativet till abort var vilda djur

Fordom var ett grymt alternativ till abort att sätta ut nyfödda barn i skogen. (Vargen på bilden har inget med texten att göra.)
Fordom var ett grymt alternativ till abort att sätta ut nyfödda barn i skogen. (Vargen på bilden har inget med texten att göra.) Foto: Heiko Junge/TT

Abortfrågan återkommer ständigt i debatten, nu senast efter nya förbud i USA och kristdemokraten Lars Adaktussons abortmotstånd i EU. Attityden till ”bälgmord” har växlat ända sedan de gamla grekerna – även inom kyrkan.

Under strecket
Publicerad

Få ställningstaganden är i dagens Sverige mer politiskt inkorrekta än att ifrågasätta kvinnors rätt till abort – om det vittnar bland annat de starka reaktionerna i veckan på att kristdemokraten Lars Adaktusson röstat mot abort i EU-parlamentet. Men så är det inte utomlands. I många länder är abort lika förbjudet som det fordom var hos oss, och i USA tycks vinden ha vänt åt det förflutnas håll, åtminstone att döma av de abortförbud som politikerna söker trumfa igenom i Alabama.

Det är välkänt att dagens abortlagstiftning är en följd av den medicinska och demokratiska utvecklingen under 1900-talet, men vad ser vi om vi vänder blicken längre bakåt i historien? Har katolska kyrkan alltid varit lika negativt inställd till abort som idag? Och vad vet vi om aborter i det gamla bondesamhället?

Annons
Annons
Annons