Annons

Alternativa terapiformer - hälsofarligt och oseriöst

Alternativterapeuter behöver inte följa hälso- och sjukvårdslagen. Insynen är minimal och det finns oerhört små möjligheter för myndigheterna att ingripa när klienter upplever att de blivit felaktigt behandlade. Det skriver Anette Nyman, journalist och författare.

Under strecket
Publicerad

New Age-terapier och kurser i personlig utveckling har blivit Big Business. Flertalet stora kursgårdar drivs i form av aktiebolag och arbetar med icke legitimerade frilansterapeuter. Insynen är minimal och det finns oerhört små möjligheter för myndigheterna att ingripa när klienter upplever att de blivit felaktigt behandlade.

Just nu pågår en utredning – behörighetsutredningen – som bland annat syftar till att undersöka om alternativa terapiformer kan integreras under Socialstyrelsen. En sådan integrering skulle leda till ökad patientsäkerhet och bättre insyn. Med hjälp av ett nationellt register skulle dessutom seriösa, välutbildade och etiskt orienterade alternativa terapeuter kunna registrera sig, utöva kvalitetskontroll och därmed rensa upp i de egna leden. Behörighetsutredningen ska redovisas för regeringen 13 oktober.

Annons
Annons
Annons