Annons

Erika Hallhagen:Alternativa mässor fördjupar bokens roll

Utanför ingången till Bokmassan står Susanna Arwins staty ”Med handväskan som vapen”, en avbild av kvinnan som 1985 slog med en handväska mot en nynazist i Växjö.
Utanför ingången till Bokmassan står Susanna Arwins staty ”Med handväskan som vapen”, en avbild av kvinnan som 1985 slog med en handväska mot en nynazist i Växjö. Foto: Lars Pehrson

Debatten inför årets bokmässa har varit hätsk på grund av att den högerextrema tidningen Nya Tider tillåts medverka. SvD:s Erika Hallhagen besökte de alternativa mässorna och hittade likheter snarare än olikheter med huvudmässan.

Under strecket
Publicerad

Läraren Maria Bergh brukar gå på Bokmässan för att fortbilda sig. I år har hon valt den alternativa Bokmassan istället.

Foto: Lars Pehrson

40 år efter Tältprojektet på Gärdet i Stockholm fick Göteborg ett eget slags motsvarighet i Bokmassan på Heden.

Foto: Lars Pehrson

Krokom kommuns bokbuss lånar ut närmare 30 000 böcker per år.

Foto: Lars Pehrson

Krokoms kommun, på sydsamiska Krokomen tjïelte, står det på utsidan av bussen som står parkerad vid Bokmässans entré. Det rullande biblioteket förser 10 skolor och 20 förskolor i den jämtländska kommunen med böcker. Närmare 30 000 böcker lånas ut per år, bussen rymmer 4 000 åt gången.

Det känns lite som ett ödets nyck att mitt barndoms bibliotek har rullat ner från Jämtland för att påminna mig om själva essensen med Bokmässan.

Annons
Annons
Annons