Annons
X
Annons
X

Älskade tulpaner

Nu har startskottet gått för den årliga svenska tulpanhysterin. Tack och lov inte så ödesdiger som den holländska på 1600-talet då en enda tulpanlök kunde kosta mer än ett hus vid finaste kanalen i Amsterdam.

1 2 3 4 5

KLICKA PÅ BILDEN FÖR BILDSVEP. Hundratals tulpansorter står nu på tillväxt i svenska växthus.

Foto: Jurek Holzer
1 2 3 4 5

För varje år blir de färdiga buketterna mer färggranna i takt med att odlarna sorterar tulpanerna i alla regnbågens färger.

Foto: Jurek Holzer
1 2 3 4 5

När den svenska tulpansäsongen är över hamnar lökarna i komposten.

Foto: Malin Hoelstad
1 2 3 4 5

Ända fram till maj frossar vi svenskar i tulpaner – som inget annat folk i världen.

Foto: Lars Pehrson
1 2 3 4 5

En svenskodlad tupan har ett längre ”vasliv” än en direktimporterad holländsk.

Foto: Dan Hansson

Man kan undra vad det är som har gjort oss till världens mest tulpanälskande folk. Fram till påsk köper vi en miljon tulpaner om dagen och under säsongen blir det runt 150 miljoner. Det är en försäljning som per capita överträffar alla andra länder, inklusive självaste tulpanlandet Holland. Ingen annan snittblomma, inte ens rosor, inhandlas med sådan självklarhet varje vecka under våren.

Håkan Alverbäck, som på Ekerö driver Sveriges största tulpanodling, tror att suget efter tulpaner har att göra med fredagsmyset.

– Alla vill ha det lite fint till helgen och snittblommor är inne som aldrig förr. Tulpaner ger också en föraning om våren. Före jul är det vita och röda som gäller men efter nyår ska det vara alla möjliga färger. Vi odlare satsar väldigt brett, meningen är att man ska hitta något nytt i tulpanväg varje vecka i sin butik.

Annons
X

Att bortemot 90 procent av tulpanerna är både svensk- och närodlade enligt Svenskt Sigills kvalitetsregler ligger också väl i tiden. Buketterna kommer till butiken redan dagen efter skörd, eller till och med samma dag som tulpanerna skördas i odlarnas växthus. Färskare kan det inte bli. Precis som tomater är tulpaner också allra bäst närodlade och i säsong.

– Det är dessutom mycket energisnålt att odla tulpaner. Allt som behövs finns redan nerladdat i löken, säger odlaren Håkan Alverbäck. Det krävs bara lite värme och vatten samt svagt ljus så att klorofyllet kan bildas.

Enkla och dubbla sorter blir först färdiga i växthusen. I februari är det så äntligen dags för de läckert fransiga och ofta tvåfärgade papegojtulpanerna, lite dyrare och mer exklusiva. Just de lökarna är svårare att odla fram och blir därmed också dyrare i inköp för svenska odlare som importerar sina tulpanlökar från Holland. De allra första papegojtulpanerna kom faktiskt till Sverige redan 1655 då medicinprofessorn och amatörbotanikern Olof Rudbeck den äldre hämtade hem frö och lökar från Holland. Sedan planterade han dem i sin nyanlagda botaniska trädgård i Uppsala, den som Carl von Linné tog över och utvecklade nära hundra år senare.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

    Anmäl dig här kundservice.svd.se

    Det gjordes några seriösa försök för 50-60 år sedan att odla tulpanlökar i Skåne, men vintrarna var för stränga. Så de tulpaner vi köper nu i vår planterades på de holländska blomsterfälten hösten 2014 och blommade i april-maj förra året. Därefter skördades de blommande stjälkarna varpå all näring går tillbaka ner i löken som därigenom reinkarneras för ett nytt liv hos svenska odlare. Väl här får tulpanlökarna växa i datorstyrt växthusklimat och tas fram i omgångar till försäljning.

    Tulpanens ursprung kan spåras till Iran, Afghanistan och via nomader till Turkiet. Själva ordet kommer från persiskans ord för turban, dulband, som på turkiska blev tuliband. I slutet av 1500-talet fördes de första tulpanlökarna till Leiden i Holland där de trivdes alldeles utmärkt och snabbt blev omåttligt populära. Speciellt sorten ’Semper Augustus’ som kostade mer än dubbelt så mycket som ett stenhus vid en av kanalerna i centrala Amsterdam. Snart var tulpanerna Hollands fjärde största exportprodukt efter gin, genever och ost.

    När tulpanhysterin var som hetast kunde folk bli förmögna genom att köpa och sälja attraktiva lökar. Handelsmän spekulerade vilt på börserna i Amsterdam och Rotterdam inför varje ny säsong i övertygelsen om att lökarna skulle bli ännu mer värdefulla. Den oundvikliga börskraschen kom 1637 då de uppskruvade lökpriserna plötsligt rasade och i tulpanfeberns spår utbröt misär, svält och arbetslöshet. Denna världens första spekulationsbubbla fick en lindrigare efterföljare i början av 1800-talet då hyacintlökar plötsligt blev fashionabla och steg våldsamt i värde. Men det är en helt annan historia.

    Annons
    Annons
    X

    Älskade tulpaner

    1 2 3 4 5

    KLICKA PÅ BILDEN FÖR BILDSVEP. Hundratals tulpansorter står nu på tillväxt i svenska växthus.

    Foto: Jurek Holzer

    Älskade tulpaner

    1 2 3 4 5

    För varje år blir de färdiga buketterna mer färggranna i takt med att odlarna sorterar tulpanerna i alla regnbågens färger.

    Foto: Jurek Holzer

    Älskade tulpaner

    1 2 3 4 5

    När den svenska tulpansäsongen är över hamnar lökarna i komposten.

    Foto: Malin Hoelstad

    Älskade tulpaner

    1 2 3 4 5

    Ända fram till maj frossar vi svenskar i tulpaner – som inget annat folk i världen.

    Foto: Lars Pehrson

    Älskade tulpaner

    1 2 3 4 5

    En svenskodlad tupan har ett längre ”vasliv” än en direktimporterad holländsk.

    Foto: Dan Hansson
    Annons
    X
    Annons
    X