Älskade godis – från bröstsocker till självplock

Vi svenskar äter mest lösgodis i hela världen. Men hur kommer det sig? Och vad är historien bakom några av våra största favoriter?

Under strecket
Publicerad
Annons

Det svenska sötsuget har en långt historia. Redan på 1600-talet dracks den första chokladen i Sverige som då var fet med kringflytande klumpar i. Både i Sverige och I Europa var drickchokladen ett exklusivt inslag hos societeten. Cajsa Wargs recept på ”chocolademjölkfrån 1755 reds med fyra eller fem ägg och en ”stekt vetebrödsskiva i fatet”.

Under 1700-talet kommer föregångaren till karamellen. Socker var dock inget var man kunde gå ner till affären och köpa. Dels var det dyrt och dessutom hade apoteken monopol på det söta sockret. Raffinerat och smaksatt med kryddor såldes sockret på pinnar eller som bumlingar och apotekens monopol höll i sig ända fram till slutet av 1800-talet.

Annons
Annons
Annons