Alpguruns bästa tips

Epitetet världens bästa skidort har fällts om många platser, men kanske oftast om skidmetropolen S:t Anton. I detta snörike lever sedan 30 år den frispråkige skidmogulen Gunnar Munthe. För SvD listar han sina bästa tips.

Under strecket
Publicerad
Annons

S:t Anton har försvarat sin position som en av de ledande skidmetropolerna - inte minst efter de nästan sanslösa investeringarna i samband med alpina VM härom året. Då plöjdes 560 miljoner kronor ner i nya liftar och andra utvecklingsprojekt. Därtill viktes ytterligare 150 miljoner åt en strategisk flytt av järnvägsstationen.
Nu är det konsolidering som gäller. Och med tanke på S:t Antons storslagna skidområde och kraftigt förbättrade liftsystem är behovet av megasatsningar rätt litet för tillfället. Enda riktigt irriterande flaskhalsen är kabinen Valluga 1, som drar på sig duktiga köer. Fina dagar är det rätt trist att köa 40 minuter inomhus.

Men frånsett denna tratt flyter systemet friktionsfritt. Åkningen är mycket varierad, inte minst finns otroliga löpor för carving. Breda, vackra, välpreparerade och långa. Den 10,2 kilometer långa repan ner från Valluga via Ulmer Hütte till byn svider skönt i benen.
Med åren har det blivit 26 mil pist, dessutom erbjuder S:t Anton hela 18,5 mil offpistleder. Det är
svårslaget.
I detta stora område är det förstås lätt att åka vilse. Sedan i fjol finns därför särskilda pistvärdinnor i gult och lila som ger vägledning vid de mest knepiga passagerna. De är alla språkkunniga superskidåkare men varför det bara är tjejer som fått jobbet vill inte de ansvariga närmare kommentera.

Annons
Annons
Annons