Almqvist går fortfarande an

150 år efter sin död lyckas Carl Jonas Love Almqvist fortfarande beröra, men knappast uppröra lika mycket som under sin levnad. I år uppmärksammas han bland annat av Läckö slottsopera med "Det går an" som nyskriven opera.

Under strecket
TT
Publicerad
Annons

– I de flesta operor ska den kvinnliga huvudrollen helst dö innan ridån går ner. Det är uppfriskande att arbeta med en opera där hon bara förklarar för människan hon förälskar sig i hur ett eventuellt gemensamt liv bör se ut. Ett slags lågmäld och enkel jämställdhetspolitisk sjunkbomb till opera, säger Linus Fellbom som regisserar uppsättningen.

Carl Jonas Love Almqvist ses i dag som en tidig feminist, inte minst på grund av "Det går an" från 1839 som var en uppgörelse med kvinnobilden. Huvudpersonen Sara vill inte gifta sig med sin kärlek Albert utan förklarar att hon vill leva i ett jämlikt förhållande utan vigsel och delad egendom. Romanen väckte stor uppmärksamhet och debaclet kring den bidrog till att han fick lämna sin tjänst som rektor vid ett lärosäte i Stockholm.

Annons
Annons
Annons