Annons
X
Annons
X

Almega kritiska: ”Försämrar kapaciteten i välfärden”

Arbetsgivarorganisationen Almega är kritiska mot att regeringen tillsammans med Vänsterpartiet har enats om att fler människor ska betala statlig inkomstskatt.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Av Direkt
Debatten om Vårbudgeten 2017
Enligt Almega leder den statliga inkomstskatten till ett stort tapp i arbetstid för läkare.
Enligt Almega leder den statliga inkomstskatten till ett stort tapp i arbetstid för läkare. Foto: Bertil Ericson/TT

I en debattartikel i Svenska Dagbladet på måndagen skriver Jonas Sjöstedt och Ulla Andersson, partiledare respektive ekonomisk-politisk talesperson i Vänsterpartiet, att de har kommit överens med regeringen om att uppräkningen 2018 av inkomstgränsen för att betala statlig inkomstskatt, de så kallade skiktgränserna, begränsas.

Progressiviteten i skattesystemet ökar, vilket väntas öka statens inkomster med 2,7 miljarder kronor. Dessa ska satsas på välfärden och andra viktiga samhällsbehov, skriver de två. Personer med inkomst under cirka 38 200 kronor i månaden berörs inte.

Dessutom vill regeringen och Vänsterpartiet höja skatten för den som bor utomlands men får inkomster från arbete i Sverige, från 20 till 25 procent. Detta väntas ge 370 miljoner kronor.

Annons
X

Enligt en rapport från Almega leder den statliga inkomstskatten och värnskatten till ett stort tapp i arbetstid för läkare.

"Det är helt enkelt så att det försämrar kapaciteten i välfärden när exempelvis läkarna arbetar mindre", säger Håkan Eriksson som är näringspolitisk expert på Almega.

Han står bakom rapporten som visar att utan den statliga inkomstskatten skulle läkarna arbeta motsvarande 2 800 heltidstjänster mer per år.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Enligt honom skapar den statliga inkomstskatten stora problem för små pengar.

  "Som helhet drar den in väldigt lite pengar, men skapar högst betydande bortfall i arbetstid i yrkesgrupper där det är svårt att rekrytera mer personal. Intäkterna från den statliga inkomstskatten är under fem procent per år och det finns en del som talar för att det är pengar man hade fått in även med en lägre eller ingen statlig inkomstskatt alls, helt enkelt för att de beskattningsbara timmarna skulle öka då", säger Håkan Eriksson.

  Annons

  Enligt Almega leder den statliga inkomstskatten till ett stort tapp i arbetstid för läkare.

  Foto: Bertil Ericson/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X