Annons
X
Annons
X

Almega: Fel att göra fackets intresse till lag

Det är inget fel på att hävda ett fackligt egenintresse. Men det är inte rätt att överföra det till svensk lag och att alla företag i praktiken ska tvingas in om man vill delta i en offentlig upphandling, skriver Ulf Lindberg, Almega.

Offentlig upphandling
För att förstå regeringens och de fackliga centralorganisationernas starka ambitioner att koppla samman regler klippta ur kollektivavtal med regelverket om offentlig upphandling får man backa till regeringens presentation av förlaget, skriver Ulf Lindberg, Almega. På bilden från december 2014 håller civilminister Ardalan Shekarabi (S) och ordföranden för Byggnadsarbetareförbundet, Johan Lindholm, pressträff.
För att förstå regeringens och de fackliga centralorganisationernas starka ambitioner att koppla samman regler klippta ur kollektivavtal med regelverket om offentlig upphandling får man backa till regeringens presentation av förlaget, skriver Ulf Lindberg, Almega. På bilden från december 2014 håller civilminister Ardalan Shekarabi (S) och ordföranden för Byggnadsarbetareförbundet, Johan Lindholm, pressträff. Foto: Claudio Bresciani/TT (Arkiv)

DEBATT | UPPHANDLING

Regeringen förlorade i riksdagen när det gällde upphandlingsreglerna. Men bläcket hade knappt hunnit torka i trycket av de nya upphandlingslagarna innan regeringen ville lägga till de kritiserade arbetsrättsliga kraven på nytt. Trots att regeringen förlorade omröstningen vill man ändå inte acceptera riksdagens demokratiskt fattade beslut.

Riksdagen beslutade om nya upphandlingslagar utan tvingande arbetsrättsliga krav på det krångliga och uteslutande sätt som regeringen förslog för att möta främst LO-fackens krav. Den nya nu gällande lagstiftningen ger ändå goda möjligheter att ställa olika arbetsrättsliga krav om den upphandlande myndigheten önskar. Men utan att i detalj beskriva vilka och var de ska hämtas såsom både TCO och LO krävt av regeringen.

Anledningen till att regeringen nu återkommer i frågan är officiellt sett att man menar att Sverige inte har uppfyllt EU:s upphandlingsdirektiv eftersom det tvingande kravet måste finnas med i den nationella lagen. Vi delar inte den bedömningen. Inga andra EU-länder har infört sådana krav i sina lagar. Se till exempel på Danmark som har en arbetsmarknadsmodell mycket lik vår svenska. Där har inte några tvingande arbetsrättsliga villkor införts i upphandlingslagstiftning som trädde i kraft redan för ett år sedan. Varför ska den svenska tolkningen av lagstiftningen avvika från övriga EU-länders?

Annons
X

TCO hotar till och med att anmäla Sverige till EU-kommissionen om man inte gör som TCO vill. Förväntar de sig verkligen få rätt i en sådan process? Hur skulle det ses av övriga EU länder som uppenbarligen gjort en annan tolkning? Genom hot förväntar man sig tvinga fram en svensk kompromiss som man hoppas ska få stöd av en majoritet i riksdagen.

Tvingande krav kommer att försämra möjligheten för små företag att delta i offentliga upphandlingar.

För att förstå regeringens och de fackliga centralorganisationernas starka ambitioner att koppla samman regler klippta ur kollektivavtal med regelverket om offentlig upphandling får man backa till regeringens presentation av förlaget. Civilministern sida vid sida med LO-facket Byggnads ordförande talade om krav på kollektivavtal i upphandlingar. Ordning och reda.

Det är inget fel på att hävda ett fackligt egenintresse. Men det är inte rätt att överföra det till svensk lag. Vi gillar också kollektivavtal och att medarbetare organiserar sig. Men det motiverar inte att alla företag i praktiken ska tvingas in om man vill delta i en offentlig upphandling. Dessutom på ett krångligt, otydligt och komplicerat sätt.

Tvingande krav kommer att försämra möjligheten för små företag att delta i offentliga upphandlingar. De tvingande kraven kommer att skapa fler problem för upphandlande myndigheter än det är tänkt att lösa och det kommer förändra den svenska modellen när vi lämnar till myndigheter att tolka våra avtal.

Dags att gå vidare och lägga tid och kraft på goda upphandlingar som gynnar medborgare, företag och medarbetare.

Ulf Lindberg

näringspolitisk chef

Almega

Ulf Lindberg Foto: Pressbild
Annons
Annons
X

För att förstå regeringens och de fackliga centralorganisationernas starka ambitioner att koppla samman regler klippta ur kollektivavtal med regelverket om offentlig upphandling får man backa till regeringens presentation av förlaget, skriver Ulf Lindberg, Almega. På bilden från december 2014 håller civilminister Ardalan Shekarabi (S) och ordföranden för Byggnadsarbetareförbundet, Johan Lindholm, pressträff.

Foto: Claudio Bresciani/TT (Arkiv) Bild 1 av 2

Ulf Lindberg

Foto: Pressbild Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X