Annons
X
Annons
X
Sverige
Analys

Almedalen inför skranket

Nu har det börjat – och SvD ställer Almedalsveckan inför rätta. Kritikerna betraktar veckan som ett politiskt grillparty där det är själva demokratin som snurrar på spettet. Och i år ger en brittisk medieskandal extra bränsle åt kritiken.

(uppdaterad)
Superhjältarna Superray (M) och Sohly (S) slogs vid Donnersplats i Almedalen 2010. I veckan lanseras boken Politiken som spektakel som hävdar att veckan förstärker en redan symbiotisk relation mellan medier och politiker.
Superhjältarna Superray (M) och Sohly (S) slogs vid Donnersplats i Almedalen 2010. I veckan lanseras boken Politiken som spektakel som hävdar att veckan förstärker en redan symbiotisk relation mellan medier och politiker. Foto: SCANPIX

Ju mer den växer, desto mer provocerande blir den. Och Almedalsveckan blir bara större för varje år. På torsdag i Almedalen – var annars? – lanseras boken Politik som spektakel som hävdar att veckan förstärker en redan symbiotisk relation mellan medier och politiker.

Statsvetaren Maria Wendt anser att detta bidrar till att medierna inte längre fungerar som en arena där viktiga samhällsproblem diskuteras. I Almedalen anpassas politiken till medierna, som inte förmår eller hinner granska och analysera utspelen. Wendts slutsats är hård: Almedalsveckan illustrerar att medierna har blivit ett problem för den svenska demokratin.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det finns tillfällen när det hade varit lättare att avfärda någon som påstår att politiker och journalister har blivit alltför intima. Men samtidigt i London rullar den så kallade Levesonutredningen vidare. Premiärminister David Cameron fick i mitten av juni tillbringa timmar med att reda ut sina relationer med News International – som bland annat äger The Sun och den nu nedlagda News of the World – och dess ägare Rupert Murdoch.

  Annons
  X

  Cameron berättade att han i opposition hade i snitt 26 möten i månaden med ”mediefigurer”. 2008 flög han till den grekiska ön Santorini – som ska ha världens vackraste solnedgångar – för en middag med Murdoch.

  Under utfrågningen sa David Cameron – som inte tycker att han själv gjort något fel – att relationen mellan brittiska politiker och medier har förfallit. ”Hur vi gör det bättre, tror jag delvis kommer att handla om transparens, bättre regleringar och att ha lite mer distans”.

  Svallvågorna från den brittiska medieskandalen når också Visby. Journalisten Nick Davies, som avslöjade News of the Worlds telefonavlyssning, är inbjuden av Sveriges Radio. Och som för att illustrera frågan om mediernas relation till makten flyger regeringens Framtidskommission in en egen brittisk journalist, till ett annat seminarium.

  Gotland är en ö med vackra solnedgångar, som under Almedalsveckan invaderas av politiker, journalister, pr-människor, lobbyister, myndigheter, företag och intresseorganisationer.

  Kort sagt, där vimlar av människor man helst inte vill se i kortbyxor. Nästan alla är där, och allt fler blir provocerade. Så här skulle det kunna låta om Almedalsveckan ställdes inför rätta.

  § Åklagarnas sakframställan:

  Almedalsveckan började som något vackert och genuint. Det var sommar, det var Olof Palme och politiska tal till gotlänningar och semestrande från fastlandet.

  Med tiden har veckan förvandlats till ett destruktivt pr-jippo och politiskt grillparty som undergräver förtroendet för både politiker och medier.

  § Försvarets sakframställan:

  Almedalsveckan är en unik svensk institution, som påminner om det demokratiska torget i antikens Aten. Här bryts argument i massor av viktiga samhällsfrågor.

  Veckan väcker också internationellt intresse och har exporterats till Danmark, som i juni arrangerade folkemötet på Bornholm.

  § Åtalspunkt: undergrävande av demokratin.

  Åklagaren: Almedalsveckan är en magnet för lobbyister som vill påverka politiken i kraft av sina ekonomiska resurser, inte utifrån argument eller folkliga krav.

  Försvaret: Kanske finns det lobbyister också i länder som inte har någon Almedalsvecka? Och i Visby är umgänget mellan lobbyister och politiker till och med mer transparent – hundratals journalister och politiska motståndare kan se det – än resten av året.

  § Åtalspunkt: Undergrävande av förtroendet för medier.

  Åklagaren: Journalistikens uppgift är att granska makthavare, inte att mingla med dem. Indränkta i gratis rosévin inleder journalister och politiker relationer som är osynliga för läsare och väljare.

  Försvaret: Utifrån åklagarens resonemang borde Stockholm stängas omedelbart. De flesta politiska journalister festar inte med politiker – och det fåtal som tycker att det är en bra idé behöver inte resa till Gotland. För den som vill debattera den här intressanta problematiken finns det i år dessutom flera tillfällen att göra det – i Almedalen förstås.

  § Åtalspunkt: Veckan är nyhetsmässigt ointressant.

  Åklagaren: Det framförs inga intressanta politiska förslag i Almedalen.

  Försvaret: Det finns bättre och sämre år. Men Rut-avdraget föreslogs för första gången i Almedalen – för 19 år sedan – på ett socialdemokratiskt seminarium. 2002 föreslog Centern, Folkpartiet ihop med TCO en pappabonus – i dag är jämställdhetsbonusen förverkligad. Och den borgerliga fastighetsskatten presenterades här 2006.

  Dom i målet mot Almedalsveckan meddelas senare. Juryn består av väljare, läsare, lyssnare och tittare.

  Granskning slår fast att SD har särbehandlats blog.svd.se ”Många problem har grund i invandring” svd.se ”Vill hjälpa så många flyktingar som möjligt” svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Superhjältarna Superray (M) och Sohly (S) slogs vid Donnersplats i Almedalen 2010. I veckan lanseras boken Politiken som spektakel som hävdar att veckan förstärker en redan symbiotisk relation mellan medier och politiker.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 4

  2011 eldade (grillade) Gudrun Schyman, FI, upp 100 000 kronor i protest mot orättvisa löner mellan könen.

  Foto: SCANPIX Bild 2 av 4

  Minglet är viktigt.

  Foto: SCANPIX Bild 3 av 4

  ”Självmordsförsök” av Fuglesang 2011.

  Foto: SCANPIX Bild 4 av 4
  Annons
  X
  Annons
  X