Annons
X
Annons
X

Almedalen i ljuset av Utøya

Aldrig förr har riskerna för ett terrorattentat mot Politikerveckan i Visby diskuterats så mycket som nu inom polisen. Orsaken är fjolårets attacker i Oslo och på Utøya. Åtgärder har vidtagits, men att förbereda sig mot enskilda galningar är svårt.

(uppdaterad)
Gotland får förstärkning från Rikspolisstyrelsen under Almedalsveckan. Därför belastar inte notan den lokala kåren.
Gotland får förstärkning från Rikspolisstyrelsen under Almedalsveckan. Därför belastar inte notan den lokala kåren. Foto: SCANPIX

Ett politiskt evenemang – på en ö. Med Utøya i färskt minne får årets upplaga av Almedalsveckan i Visby en särskild klang. För polisen väntar den kanske tuffaste utmaningen hittills.

– Vi för fler diskussioner om terrorattacker nu än tidigare. Vi måste komma ihåg att en brinnande bil kan vara något mer än en brinnande bil. Vid första anblicken kanske det inte ser ut som den terrorhändelse det faktiskt är, säger Gotlands polismästare Magnus Holmén.

Under åtta dagar i juli trängs omkring 15 000 besökare i lilla Almedalen. Holmén tillstår att fjolårets terrorattentat i Norge fått polisen att tänka annorlunda:

Annons
X

– Planeringen har förändrats. Vi måste titta på alla ”om” som finns. En minister kan skadas eller en stor brand uppstå. Vi för diskussion kring alla tänkbara scenarier.

Enligt Magnus Holmén genomför polisen årligen övningar inför Politikerveckan. Myndigheten deltar också i något som heter krissamverkansråd med aktuella samarbetspartners, däribland Försvarsmakten, Kustbevakningen och kommunen.

Konkreta åtgärder har vidtagits med anledning av 22 juli-attentaten, hur de ser ut vill Holmén dock inte gå in på.

– Det är inga stora grejer. Vi måste vara uppmärksamma på detaljer och för hela tiden ett resonemang kring vad vi ska göra om ett allvarligt läge uppstår.

Bevakningen under Almedalsveckan är speciell, av flera skäl. Att arrangemanget sker på en ö begränsar möjligheterna att ta sig både dit och därifrån. Ytorna för evenemangen är små. För varje år antalet besökare ökar, blir polisens jobb allt tuffare. Också det faktum att ”veckan” pågår under åtta dagar påverkar:

– Det blir ett lågintensivt sorl under lång tid. På så vis är det lättare med en fotbollsmatch som varar 90 minuter, då vet vi mer vad vi har att vänta, säger Fredrik Persson som är biträdande hef för Almedalskommenderingen.

Planeringen inleds redan i oktober året före. Alla evenemang – i år över 1800 – granskas noga. Utifrån den information som framkommer analyserar polisen risken för hot och störningar.

Gotländsk polis jobbar med ordinarie verksamhet. Från Stockholm kommer drygt 50 anställda för att enbart ägna sig åt den polisiära verksamheten i Almedalen, klassad som en ”särskild händelse”.

Hur många anställda Säpo skickar är hemligt, liksom antalet personer på ön som behöver livvaktsskydd. Nivån på säkerhetsarrangemangen varierar beroende på hur stor hotbilden bedöms vara.

Fredrik Persson säger att det finns en ”tankeprocess” för hur man ska arbeta vid extrema händelser, men poängterar att de är svåra att förutse:

– Polisens medvetenhet om att något liknande det som hände på Utøya kan ske har ökat, men det är svårt att förebygga attentat som begås av ensamma gärningsmän med extrema åsikter. Det är inte bara myndigheters ansvar att identifiera sådana här personer och slå larm. Det är var och ens ansvar att hålla ögonen öppna.

Annons
Annons
X

Gotland får förstärkning från Rikspolisstyrelsen under Almedalsveckan. Därför belastar inte notan den lokala kåren.

Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X