Annons
X
Annons
X

Almedalen hade varit otänkbart i USA

Mingel i Almedalen i veckan.
Mingel i Almedalen i veckan. Foto: JANERIK HENRIKSSON/SCANPIX

INLÄGG | ALMEDALEN

Nu när den svenska politiska klassen och dess leverantörer avslutar Almedalsveckan vill jag bara visa i all enkelhet hur väsensskilt USA:s politiska liv är gentemot Sveriges. Särskilt som man i svensk politik och dess analytiker drar stora jämförelser med amerikanska politiska metoder och framgångskoncept.

Att ha en vecka på en skön semesterort för alla yrkespolitiker där de kan dricka champagne, äta gott och uppvaktas av de som sätter sprätt på folkets pengar är helt otänkbart i USA. Det skulle nästan leda till den första revolutionen sedan 1776. Folket skulle reagera med ett raseri enbart på idén och ingen politiker som deltog skulle bli återvald. Folket skulle ta ut sin hämnd vid första bästa val.

Delstater och härader (counties) skickar representanter till Senaten och Representanthuset för att föra deras talan emot centralmakten – inte tvärtom – att vara en del av centralmakten för att hjälpa toppen implementera vad de tycker som det är i Sverige.

Annons
X

En vinnande politiker i USA är kritisk mot centralmakten, man blir vald genom att ifrågasätta Washington D.C. och inte genom att man är hej och du och bror med de som fakturerar miljarder samtidigt som man bjuds på hors d'oeuvres.

När Texas guvernör Rick Perry ger ut boken ”Fed Up!” där han sida upp och sida ner radar upp sitt avståndstagande mot Washington D.C. och Rick Perry har blir han omvald ör tredje gången som guvernör i Texas. Han seglar även upp som möjlig utmanare i presidentvalet 2012. Jag gör en enkel liknelse med Sverige, antag att landshövdingen i Västerbotten ger ut boken ”Därför hatar jag Rosenbad” och därefter blir potentiell utmanare till statsministerposten.

Amerikanska politiker bygger sin framgångssaga på förankring i sin valkrets, avståndstagande från den politiska klassen och utmaning av centralmakten. I Sverige är det exakt tvärtom.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Därför skall man inte dra för stora växlar i svenska valrörelser eller politiska partier på möjligheterna att nyttja internet som verktyg till framgång eftersom man saknar folkets intresse och den politiska klassen är med partiernas dominans en tämligen självgående organism utan folkligt inflytande.

  Almedalen är det faktiska beviset på att Sverige är i akut behov av personval där en person väljs i direkta val av en valkrets. Om Sverige hade personval skulle Almedalen försvinna som företeelse eftersom riksdagsmännen skulle ha fullt upp med att övertyga väljare iförda en WCT-overall med en Norrlands Guld i handen på en camping i Bengtsfors att de är en del av folket – och inte ha något med eliten i Almedalen att göra. Hur vi väljer våra företrädare styr hur folket ser sina företrädare.

  JAN KALLBERG

  doctor of Philosophy, University of Texas at Dallas

  Annons
  Annons
  X

  Mingel i Almedalen i veckan.

  Foto: JANERIK HENRIKSSON/SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X