Annons
X
Annons
X
Sverige
Analys

Göran Eriksson: Almedalen bjöd på en ny konflikt

De två stora elefanterna – Socialdemokraterna och Moderaterna – dansade ännu närmare varandra i valets viktigaste frågor. Men det starkaste intrycket från Almedalsveckan är genombrottet för en ny konfliktdimension i svensk politik inför supervalåret 2014.

(uppdaterad)
2013-07-07

Stefan Löfven talar i Almedalen.

Foto: Yvonne Åsell, code 30202
2013-07-07 Stefan Löfven talar i Almedalen. Foto: Yvonne Åsell, code 30202 Foto: YVONNE ÅSELL

Vore det lagligt skulle Socialdemokraternas pr-avdelning ge sina toppolitiker en elstöt varje gång de säger något som inte handlar om jobb eller skola.

Det skulle inte bli någon hög elräkning för Stefan Löfven, eftersom S-ledaren är påfallande fokuserad till de två budskap som ska vinna valet åt partiet nästa höst.

”Med skolplikten är det föräldrarnas plikt att sända barnen till skolan. Då måste det vara samhällets plikt att se till att skolan är den bästa ett modernt samhälle kan skapa”, sa Löfven i veckans sista tal i ett soldränkt Almedalen.

Annons
X

Han hade efter amerikansk förebild ställt lite publik bakom sig också. De är utvalda med uppdraget att se entusiastiska ut på tv-bilderna.

Med sig till Almedalen hade Löfven ett nytt ”startpaket för skolan” som är inriktat på förskolan och de tidiga grundskoleklasserna. Det nya i paketet är en satsning på 1000 nya speciallärare som ska kunna sättas in tidigt, när elever behöver stöd.

Dessutom vill man införa ett nytt mål i grundskolan, att alla elever ska kunna läsa och förstå enklare texter senast i årskurs ett. Det målet är som så mycket annat i skolpolitiken inspirerat av Finland.

Man kan mäta konfliktnivå i politiken på olika sätt. Ett är att studera motståndarnas reaktioner på olika utspel.

När Löfven hade presenterat startpaketet sade Moderaternas utbildningspolitiske talesman Thomas Tobé till TT att det var Socialdemokraterna som tog bort speciallärarna. Men att tidiga insatser i skolan är viktigt, och att mindre klasser kan vara bra.

StatsministerFredrik Reinfeldt presenterade i onsdags – för andra Almedalsveckan i rad – den jobbpakt som syftar till att minska ungdomsarbetslöheten. Och lovade att avskaffa systemet som ger högre a-kassaeavgift för dem som löper större risk att bli arbetslösa.

Socialdemokraternas gruppledare Mikael Damberg sa till TT att man välkomnar regeringens reträtter.

Både Tobé och Damberg har bra betalt för att demonisera motståndarna och jobbar med det dygnet runt. Lyckas de inte bättre än så här så finns det helt enkelt inte mycket till konflikt.

Ett resultat av Almedalsveckan 2013 är alltså att S och M har rört sig lite närmare varandra i de två frågor som väljarna placerar högst på alla rankingar av valets viktigaste frågor: jobb och skola.

”Svenska partier: lika som bär?” var rubriken på ett av alla seminarier i Visby under Almedalsveckan. Statsvetaren Magnus Hagevi har undersökt vad väljarna tycker om saken, och hela 67 procent svarade att de vill se större skillnader mellan partierna.

De nya Moderaternas imitation av de gamla Socialdemokraterna och Stefan Löfvens mittenanpassade kurs kan naturligtvis ge väljarna intrycket att partierna blir allt mer lika – i vissa avseenden trycks ju höger-vänsterskalan faktiskt ihop.

Efter Almedalsveckan kan man också fundera på om en annan konfliktdimension kommer att spela större roll i valrörelserna 2014 än den har gjort tidigare i Sverige. Kanske kan man beskriva den som en moralkonflikt.

Mellan modernism och konservatism, mellan tolerans och moralism, mellan feminism och traditionella könsroller, mellan öppna gränser och stängda.

Det finns nu en särskild tävling om tredjeplatsen i de kommande valen som kan ge den här konflikten större tyngd i kommande val.

Miljöpartiet och Sverigedemokraterna har pekat ut varandra som ärkefiender tidigare, men i Almedalen blev det uppenbart att de har en särskild konflikt, som båda partierna gärna odlar.

Särskilt gäller det Jimmie Åkesson, som ägnade en bra bit av sitt anförande till att kontrastera Sverigedemokraterna mot just Miljöpartiet, och inte alls bara när det handlar om invandring.

Så här sa Jimmie Åkesson: ”Vi vet att väldigt många människor tänker som vi, lever som vi, tycker som vi.”

SD-ledaren drömmer om att väcka en slumrande opinion. Finns den? Sociologen Stefan Svallfors har studerat opinioner i flera länder. Hans forskning visar att arbetare i alla länder är mindre toleranta eller mer ”moralistiska” än andra grupper.

Enligt Svallfors forskning har arbetarklassen en mer traditionell syn på familj och könsroller, och är mer skeptisk mot invandrare och andra minoriteter. Hans slutsats är den här: Arbetare röstar vänster inte ”på grund av utan trots vänsterpartiernas inställning i moralfrågor.”

Det är därför Jimmie Åkesson vill ha en uppmärksammad moralkonflikt med Miljöpartiet.

LÄS MER: Fler nyheter om Almedalsveckan

Därför misslyckadesintervjun med Bildt svd.se WEBB-TV | Fridolin om #mittförstajobb svd.se Gudrun Schyman kokar mot Åkesson svd.se Nu berättar Reinfeldt om #mittförstajobb svd.se SvD MÖTER | ”Två klena år för Sverige” svd.se Läs allt om Almedalen på SvD:s specialsajt svd.se
Annons
Annons
X

2013-07-07 Stefan Löfven talar i Almedalen. Foto: Yvonne Åsell, code 30202

Foto: YVONNE ÅSELL Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X