Mr JonesAllvarsmättat om Stalins terror i Ukraina

James Norton i ”Mr Jones”.
James Norton i ”Mr Jones”. Foto: Studio S

Världen gjorde sitt bästa för att blunda för svältkatastrofen i Ukraina på 1930-talet – trots att kunskapen fanns. Det är inte en vacker bild som Agnieszka Holland målar av händelsen i ”Mr Jones”.

Publicerad
Annons

Martin Amis skriver någonstans – och jag citerar fritt ur minnet nu – att Stalin hade två goda skäl att hata de ukrainska bönderna. För det första så var de ju ukrainare. Och för det andra så var de ju bönder. Det går inte att komma ifrån. Och nog gav han dem vad de tålde, alltid. Eller rättare sagt: han gav dem mer än vad många av dem tålde. Han gav dem hungersnöden från helvetet.

Det var som värst under åren 1932–1933. Vilket inte hade något med någon torka eller liknande att göra. Nej, Moskva konfiskerade helt enkelt allt som producerades, allt som gick att äta. Och terroriserade befolkningen för att där inte fanns mer att plundra. Därigenom slog Stalin två flugor samtidigt: dels kunde han sälja jordbruksprodukter för hårdvaluta och köpa modern teknologi till sovjetisk industri, dels stampade han ut det mesta av livsgnistan i det Ukraina som envisades med att hävda en egen identitet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons