Allvarligt slarv med statistik kring dödsfall

Kvaliteten på dödsorsaksstatistiken har försämrats kraftigt. 2011 saknades uppgifter om 1656 dödsfall jämfört med några enstaka fall för några decennier sedan. Bakom oklara dödsorsaker kan finnas vanvård eller till och med brott, skriver tre läkare och en psykolog.

Under strecket
Publicerad

De narkotikarelaterade dödsfallen visar en kraftig minskning som sannolikt snarare beror på försämrad inrapportering än minskat narkotikamissbruk, skriver artikelförfattarna.

Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/SCANPIX
Annons

Sverige var länge världsledande när det gäller tillförlitlig dödsorsaksstatistik. Under senare år har kvaliteten på statistiken försämrats kraftigt utan att detta uppmärksammats. Utan ett högkvalitativt dödsorsaksregister går det inte att säkert följa utvecklingstrender för stora sjukdomsgrupper och medicinska prioriteringar försvåras.

Dödsorsaksstatistiken spelade exempelvis stor roll när man införde hjärtinfarktavdelningar och har tillsammans med cancerregistret varit avgörande för identifieringen av många yrkesrisker, till exempel bland sotare, asbest-, gruv-, gummi-, trä-, strålnings-, kemikalie- och arsenikarbetare.

Annons
Annons
Annons