Annons

Allvarligt att m inte bryr sig om miljön Rösta på den som kan hantera verktyget Dyr symbol att ha parlament i tre länder Margot Wallström är inte ”utkastad” Falsk bild av lärares ”sommarlov”

Under strecket
Publicerad

Det är mycket förvånande att över 20 procent av väljarna tänker rösta på moderaterna i valet den 13 juni. Moderaterna är ett högerparti som samarbetar med övriga europeiska högerpartier i Europaparlamentet, de europeiska högerpartierna vill minska fackföreningarnas makt i EU. De europeiska högerpartierna bryr sig inte om miljön och står på storföretagens sida. Det är allvarligt att de inte bryr sig om miljön, en ren miljö måste prioriteras av politikerna.
Jag hoppas att den europeiska vänstern får majoritet i europaparlamentet, den vill förbättra för arbetare och övriga låginkomsttagare. Många socialistiska parlamentariker skänker bort reseersättningar och övriga förmåner till välgörande ändamål. Moderaternas parlamentariker skänker inte bort några reseersättningar eller övriga förmåner till välgörande ändamål.
EU är ett verktyg, ungefär som en hammare. Den kan användas till bra saker och det kan användas till dåliga saker. Tyvärr har EU på en del områden använts till dåliga saker, så som massiva
jordbruksstöd och en alldeles för långtgående byråkratisering av många områden.
Men även bra saker, så som gemensamma spelregler på marknaden, ökat rättssäkerhet för EU:s medborgare och ökad rörlighet för tjänster och varor över gränserna.
Den 13 juni är det viktigt att rösta på ett parti som vet att använda verktyget EU till rätt saker. Sedan finns det de som helt vill gå ur EU. Och visst går det att bygga ett hus utan hammare, men det är väldigt mycket svårare.
Europaparlamentet har tre arbetsorter: Strasbourg, Bryssel och Luxembourg.
Att parlamentet sammanträder i Strasbourg är en symbol för försoningen efter världskrigen. Men det är en dyr symbol. Skattebetalarna i EU:s länder betalar 185 miljoner euro för att parlamentet ska finnas i tre länder. Det är kostnaden för att flytta en hel arbetsplats med 4 000 anställda en gång i månaden - året om.
Parlamentet röstade i samband med budgeten om att ha en arbetsort i stället för tre. Folkpartiet har drivit frågan hårt i Europaparlamentet.
Men ironiskt
nog har parlamentet dock inte slutlig bestämmanderätt över vart det egna sätet ska ligga. Det är i stället ministerrådet, det vill säga i vårt fall Göran Persson som fattar beslut i frågan. Det är dags att fatta beslut om lite hushållning med EU:s finanser. Upp till bevis, statsministern!
Just nu får vi många frågor om varför Margot Wallström inte finns med på socialdemokraternas EU-vallista. Svaret är att vi vill att hon ska fortsätta i EU-kommissionen, vilket hon också sjäv vill. Då kan man inte samtidigt kandidera till Europaparlamentet.
Vilka som ska sitta i kommissionen beslutas i slutet av juni och där har Göran Persson nu sagt att han kommer att förespråka att Wallström får vara EU-kommissionär ytterligare en period.
Wallström har alltså inte blivit ”utkastad” (hon har aldrig suttit där förut och vill heller inte dit nu). Tvärtom har hon på senare tid ökat sina chanser att få sitta kvar som EU-kommissionär genom sin strålande insats i miljöfrågor.,
Även om Wallström nu får sitta kvar i
kommissionen är Europaparlamentsvalet den 13 juni oerhört viktigt. De förslag hon lagt om att till exempel stoppa farliga kemikalier i Europa kommer nämligen inte att gå igenom om inte Europaparlamentet röstar för det.
För detta behöver vi både Margot Wallström i kommissionen och socialdemokratisk majoritet i Europaparlamentet!
Svar till Ingrid Segerbank (Synpunkt 6/6). Jag är lärare i en skola i Stockholms södra förorter och jag skulle gärna vilja arbeta i den skola som dina barn tydligen går i.
Tänk att få vara ledig från 4/6 till 22/8, vilken dröm. Hela 18 veckor om året! Min verklighet är dock följande:
”Tre års högskolestudier med studielån att betala.
”Lön marginellt bättre än spärrvakterna på Connex.
”Ledig från midsommar och sex veckor framåt.
”Ingen möjlighet till semester under terminstid.
”35 timmars reglerad arbetstid per vecka samt 5-10 timmars arbete för planering med mera att förläggas efter eget tycke.
”Löneutveckling i reala termer, cirka 100 kronors löneökning i
månadslön per arbetat år.
Jag skulle också vilja kunna ta en vecka ledigt för skidåkning men vecka 9 då jag har möjlighet, har jag inte råd. Och någon lågprisvecka får jag inte ledigt för att åka. Detta är den verklighet vi lärare lever i, vi som Segerbank tycker ställer till så mycket elände för henne och hennes familj. Jag har också barn, men vi klarar det hela, det finns sommarfritids och det finns möjlighet att saxa semestrar. Och det visste vi innan vi skaffade barn. Jag tycker att Ingrid Segerbank, i stället för att peka finger åt andra, skall se till sin egen situation och lösa den i stället.

Jonas Andersson, Daniel Somos, Bijan Fahimi, Hillevi Larsson, Britt-Marie Lindkvist, Lena Friberg

Annons
Annons
Annons