Recension

Människor helt utan betydelseAllvarlig roman om ironisk epok

Johan Kling, född 1962, är regissör och manusförfattare. 2007 nominerades hans debutfilm ”Darling” till sex guldbaggar.
Johan Kling, född 1962, är regissör och manusförfattare. 2007 nominerades hans debutfilm ”Darling” till sex guldbaggar. Foto: MAJA SUSLIN/SCANPIX
Under strecket
Publicerad
Annons

Nyligen hörde jag ett radioprogram om 1990-talet och den tidens medieexplosion. Det var ett ganska devot och okritiskt program, uppenbart gjort av människor med föga distans till ämnet. Det var ett helt igenom allvarligt program. Intervjuerna varvades med vemodigt klingande klassisk musik. Kanske var också 90-talet allvarligare än man trodde medan det pågick. Men tänker man i termer av medier var det ett årtionde när mycket lite togs på allvar. Det var den ironiska generationens årtionde. Tv-monopolet avskaffades och det blev plötsligt möjligt för unga människor att ”jobba med media”.

I nya tv-kanaler eller på uppkäftiga produktionsbolag, it-företag och reklambyråer odlades en gör-det-själv-anda som gradvis professionaliserades, men ändå i det längsta ville behålla lekstugeattityden. Tveklöst var det ett årtionde av stor kreativitet, men också av ytlig glidarmentalitet och en alltmer urvattnad naivistisk estetik.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons