Annons

”Allvarlig inskränkning av judiskt liv”

Aron Verständig och Isak Reichel.
Aron Verständig och Isak Reichel. Foto: Pressbilder

Det senaste europeiska landet som införde ett förbud mot manlig omskärelse av spädbarn var kommunistiska Albanien. Vi är mycket kritiska mot Centerstämmans förslag att förbjuda manlig omskärelse, skriver Aron Verständig och Isak Reichel, Judiska Centralrådet.

Under strecket
Publicerad

I måndags och tisdags firade miljoner judar över hela världen det judiska nyåret, Rosh hashana. Det stora samtalsämnet i synagogorna och runt middagsbord bland svenska judar var Centerpartiets beslut om att verka för att förbjuda omskärelse av spädbarn.

Judiska Centralrådet beklagar att Centerns partistämma fattat beslut om att verka för ett förbud mot omskärelse av spädbarn. Om detta blir verklighet skulle Sverige bli första land i världen som inför ett förbud mot den judiska omskärelsen, brit mila. Det senaste europeiska landet som införde ett förbud mot manlig omskärelse av spädbarn var kommunistiska Albanien. När Albanien demokratiserades togs förbudet bort. Globalt är omskärelse av spädbarn mycket vanligt och cirka en tredjedel av världens män är omskurna. Ett förbud skulle innebära en så allvarlig inskränkning av judiskt liv i Sverige att det i praktiken skulle innebära att den 250-åriga svensk-judiska kulturen riskerar att försvinna. Det kan gå så fort som på någon generation.

Annons
Annons
Annons