Annons
X
Annons
X

”Allting känns så otroligt falskt”

Chockade, bestörta, ledsna och förbannade. Det finns många ord för att beskriva känslorna hos de anhöriga till Martin Schibbye och Johan Persson fallit i Lidetadomstolen.

[object Object]
Johan Perssons föräldrar Kristina och Kjell Persson i tårar.

SVD PÅ PLATS

ADDIS ABEBA Enligt uppgifter från svenska ambassaden kommer straffet för de båda åtalade att bli minst elva års fängelse. Den fällande domen för ”främjande av terrorism” var värre än någon av de inblandade hade kunnat befara.

– Vi visste att det skulle bli en dom av något slag. Men det här känns som en käftsmäll. Helt bisarrt, säger Kristina Persson, mamma till Johan och fortsätter:

– Allting känns så otroligt falskt. Hela rättegången har varit som ett spel för galleriet och inte spelat någon som helst roll.

Annons
X

Johans pappa Kjell håller med:

– Vi är förstås chockade. Hela rättsprocessen har ju visat att Martin och Johan verkligen är journalister. Det finns ingen logisk förklaring till domen utan det här är en dålig politisk fars.

De anhöriga lämnade snabbt rättssalen till väntande bilar efter att domen fallit och först efter tre timmar var de beredda att berätta om sina känslor och vad som väntar.

– Nu blir det en fråga om pojkarna ska begära benådning eller om vi så småningom ska överklaga domen. Men det här får ju Johan och Martin i första hand avgöra, det är ju deras liv det handlar om, säger Kjell Persson.

Dom kommer att avkunnas den 27 december. Därefter har både advokater och åklagare 15 dagar på sig att överklaga domen.

Frågan om överklagan eller benådning är därför känslig. Om de överklagar tar det en till två månader innan fallet tas upp och därefter är det en process som kan ta upp till två år. Under den tiden kan man parallellt inte begära benådning.

En benådan – som är vanligt förekommande i Etiopien – innebär å andra sidan att svenskarna kan bli fria betydligt tidigare.

– Vi måste smälta det här chockbeskedet, samtala med advokater och pojkarna och sedan får de ta ett beslut, säger Kjell.

Martin Schibbyes hustru, Linnea Schibbye Steiner, var liksom de övriga i chocktillstånd, men höll ändå tårarna borta.

– Jag känner mig bara tom och likgiltig. Borde kanske ha andra känslor, men det är väl kroppens försvar. Allting känns fortfarande så overkligt, säger Linnea, som bestämt sig för att åka hem som planerat på fredag.

– Jag är schemalagd på Annandagen och vill gärna komma tillbaka till jobbet – människor som handlar mjölk och grädde, tillbaka till verkligheten, säger Linnea Schibbye Steiner, som förestår mjölkdisken på Coop Forum.

Annons
Annons
X

Johan Perssons föräldrar Kristina och Kjell Persson i tårar.

Bild 1 av 5

Kristina och Kjell Persson diskuterar domen tillsammans med Jens Odlander samt Karin och Linnea Schibbye.

Bild 2 av 5

Da anhöriga, bland annat Johan Perssons föräldrar Kristina och Kjell Persson utanför rättssalen.

Bild 3 av 5

Johan Perssons mamma Kristina utanför rättssalen.

Bild 4 av 5

De anhöriga lämnar rättegångssalen.

Bild 5 av 5
Annons
X
Annons
X