Annons

Alltid redo för strid

De är soldater i ständig beredskap i Östafrika, Alperna och Franska Guyana. Med bara några timmars varsel kan Frankrikes president sända sina legionärer till konflikthärdar var än de flammar upp – och det till en låg politisk kostnad.

Uppdaterad
Publicerad

Kapten Costanso-Bitz vid den franska främlingslegionens 13:e halvbrigad trycker gasen i botten och jeepen han rattar studsar fram genom sanden. Adenvikens hav är bara några kilometer bort bakom dynerna men ökenvinden ligger på som en hårtork.

Mitt ute i ingenting står en grupp uppställda män i den gassande solen. Under fyra veckor har soldaterna från legionens ingenjörsregemente i Frankrike levt här ute bland ormar och skorpioner under en kurs i sprängämnen.

Svenskana Paul Almgren, 24, och Karl Thor, 26, är två av det tjugotal svenskar som ingår i främlingslegionens 13:e halvbrigad. ”Det är svårt att förklara varför man är här. Varför vill någon bestiga Mount Everest? Man vill ju se vart man kan ta sig”, säger Paul Almgren.

Foto: CLEIS NORDFJELL Bild 1 av 8

En sovsal på anläggningen.

Foto: CLEIS NORDFJELL Bild 2 av 8

Främlingslegionens regemente 13:e halvbrigaden har en särskild roll i Legionens historia och DBLE:s folk har den högsta lönen av alla legionärer.

Foto: CLEIS NORDFJELL Bild 3 av 8

Vapen ligger redo på rad i solen.

Foto: CLEIS NORDFJELL Bild 4 av 8

Främlingslegionens regemente 13:e halvbrigaden har en särskild roll i Legionens historia och DBLE:s folk har den högsta lönen av alla legionärer.

Foto: CLEIS NORDFJELL Bild 5 av 8

En legionär skålar med en kvinnlig gäst på baren Sharms i Djibouti.

Foto: CLEIS NORDFJELL Bild 6 av 8

Stridsmunderad legionär.

Foto: CLEIS NORDFJELL Bild 7 av 8
Foto: CLEIS NORDFJELL Bild 8 av 8
Annons
Annons
Annons