Annons
X
Annons
X

Alltid öppet i bostadsbutiken

Bostadsmarknaden tar aldrig semester. Även om juli är lugnast under året med lägst aktivitet har månaden både köpare och säljare som är på hugget. Det finns både för- och nackdelar att agera under sommaren.

MÄKLARNAS PROGNOS INFÖR FRAMTIDEN

SvD Näringsliv har tagit del av månatlig statistik över försäljningen av bostadsrätter och villor under förra året i Stockholms län. Även om det förstås fluktuerar något mellan åren, beroende på krishärdar som kan poppa upp när som helst, är säsongsmönstret relativt statiskt. Sommaren med semesterperiod här hemma dämpar affärsvolymerna. Hetaste månaderna under året är maj och september.

En fördel för den som vill shoppa bostad i just juli är att det inte behöver bli lika hetsigt jämfört med många andra månader, enligt Claudia Wörmann som är analysansvarig på Mäklarsamfundet.

– Helt klart står man inför mindre konkurrens men man ska inte tro att man är helt ensam. Det rör sig rätt mycket på marknaden även då.

Annons
X

Claudia Wörmann påminner om att den orörlighet som präglade Sverige tidigare med en industrisemester, från och med några dagar in i juli och flera veckor framåt, är passé.

– Nu är det absolut inte så att hela Sverige stänger ner. Vi har blivit mer kontinentala här hemma och många jobbar i juli för att i stället vara lediga under augusti när Kontinentaleuropa går på semester.

BLIR DU BLÅST?

Kolla grannens boränta i Räntekartan.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Förändringarna med mer utdragna semesterperioder här hemma är en av flera anledningar till att bostadsaffärerna i huvudstadsregionen inte står stilla. En annan förklaring till att det rör på sig är förändrade familjeförhållanden. Ett skäl kan vara att familjen växer – att ett barn till kräver extra svängrum. Ett annat skäl är att ett par som känner sig säkra på sina känslor vill bo tillsammans. En annan familjevinkel är separationer. När ett äkta par går skilda vägar behövs två bostäder. En gemensam villa behöver lämnas och vanligt är att paret skaffar sig var sin bostadsrätt, enligt Claudia Wörmann.

  Just ett köp av en bostadsrätt i semestertider kan samtidigt vara en nackdel. Även om vi lever i smarttelefonernas tidevarv kan det ta längre tid att få fatt på en talesperson för bostadsrättsföreningen under högsommaren.

  Den grundregel som gäller övriga året – att ordentligt sätta sig in i bostadsrättsföreningens ekonomi – gäller förstås även då. Det är riskabelt att bara förlita sig på vad som framgår av föreningens senaste årsredovisning och mäklarens lovord. Det är viktigt att också tala med någon i föreningens styrelse och förvissa sig om att det inte finns några orosmoln som kan göra att den tänkta bostadsaffären ger en bitter eftersmak. En självklar fråga att ställa är om det planeras några större reparationer, vilket kan göra att månadsavgiften sticker iväg uppåt.

  Det kan också vara svårt att under semesterperioden snabbt få tag på sin bankman eller sin bankkvinna. Det är få förunnat i Storstockholm att kunna lägga upp pengarna på bordet, utan att ta lån, vid köp av bostad.

  – Det är oerhört viktigt att ha ett lånelöfte av banken inför en bostadsaffär, att föra dialog hela tiden med sin bankkontakt, säger Claudia Wörmann.

  Men även om den egna ekonomin ser ut att vara på plats för att hugga till på ett bostadsköp räcker inte det. Även känslorna måste styra, menar Claudia Wörmann. Hur kommer du att trivas innerst inne? Det ska inte vara som det där klädesplagget som du köper utifrån känslan att det verkar ok men sedan väl hemma aldrig kommer ut ur garderoben.

  När under året ska man då som köpare, om det går att välja, göra sin bostadsaffär? Claudia Wörmann konstaterar att det inte går att hitta den ideala perioden, vare sig att köpa eller sälja.

  – Du ska inte tro att du kan göra världens klipp. Då skulle alla sikta in sig på den månaden och då skulle det mycket snart inte längre vara den ideala månaden.

  Lennart Hagberg, vd och delägare i mäklarfirman Husman Hagberg, råder en säljare att testa marknaden i juli trots att det är relativt lugnt då.

  – I juli går visserligen affärerna ner men det kan finnas köpare på tå för just ditt objekt även då. I slutet av augusti kommer det ut väldigt många objekt på marknaden och då kan det bli tuffare. Det är därför väl värt att pröva att sälja även i juli.

  EXTRA:
  Räntekartan – Sök bland tusentals räntor

  Jämför din bolåneränta svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X