Annons

A United KingdomAlltför välpolerat om symboltyngd kärlek

Rosamund Pike och David Oyelowo.
Rosamund Pike och David Oyelowo. Foto: Stanislav Honzik/Noble Entertainment

Filmen om Seretse Khamas och Ruth Williams ifrågasatta äktenskap är intressant och välproducerad, men det finns ingenting som skaver i ”A United Kingdom”.

Under strecket
Publicerad

Amma Asantes ”Belle” (2013) byggde på karibisk-brittiska Dido Belles öde som svart fosterdotter i en aristokratfamilj i 1700-talets London. Hennes förmyndare, som var med och dömde i flera uppmärksammade rättegångar om slaveri, ska ha påverkats av deras släktskap, vilket i det långa loppet också påverkade slaveriets historia. I ”A United Kingdom” har Asante gått 170 år framåt i tiden, till efterkrigstidens London, men landar återigen i ett biografiskt drama där enskilda människors personliga kamp mot rasism får historiska följdverkningar.

David Oyelowo spelar Seretse Khama, tronarvinge i Bechuanaland, det brittiska protektorat som blev republiken Botswana. Men 1946 studerar han fortfarande juridik i London. Där träffar han kontoristen Ruth (Rosamund Pike). Seretse bjuder med henne på jazzklubb och snart är förälskelsen ett faktum. Samtidigt uppstår skarpt läge på alla fronter – Seretse måste återvända till hemlandet och bli kung, Ruth får uppleva rasistiskt våld på nära håll och hennes pappa vill inte alls ha en svart svärson. Det påtänkta äktenskapet väcker även internationell irritation – Storbritannien har intresse av att hålla sig väl med Bechuanalands grannland Sydafrika som precis ska införa apartheid-lagar. Seretse och Ruth framhärdar, gifter sig och flyger till Afrika, men där är Seretses farbror, som regerat i väntan på brorsonen, lika bestört som resten av familjen över att tronarvingen haft mage att välja en vit kvinna som drottning.

Rosamund Pike och David Oyelowo.

Foto: Stanislav Honzik/Noble Entertainment Bild 1 av 2
Foto: Stanislav Honzik/Noble Entertainment Bild 2 av 2
Annons
Annons
Annons