Annons

Professor Marston and the wonder womenAlltför sött om hur Wonder Woman blev till i en s/m-butik

Rebecca Hall och Bella Heathcote.
Rebecca Hall och Bella Heathcote. Foto: Claire Folger/Lucky Dogs

Nästan allt är påhittat i historien om makarna William och Elizabeth Marston som levde ett normbrytande familjeliv – och var de som skapade seriehjälten Wonder Woman.

Under strecket
Publicerad

Rebecca Hall och Luke Evans.

Foto: Claire Folger/Lucky DogsBild 1 av 5

Rebecca Hall och Bella Heathcote.

Foto: Claire Folger/Lucky DogsBild 2 av 5
Foto: Claire Folger/Lucky DogsBild 3 av 5
Foto: Claire Folger/Lucky DogsBild 4 av 5
Foto: Claire Folger/Lucky DogsBild 5 av 5

”Baserad på en sann historia” – jag önskar att man inte såg denna fras, använd som någon sorts diffus och dubiös kvalitetsgaranti fullt så ofta som man gör på bio nu för tiden. Det skulle i så fall vara som titel – Roman Polanskis senaste thriller heter just så, och den problematiserar de förväntningar och föreställningar som vidlåder den konst som säger sig säga sanningen, både i producent- och konsumentledet, och den är inte baserad på en sann historia, utan på en listigt konstruerad roman av Delphine de Vigan. Jag rekommenderar dem bägge.

Sedan har vi ju den intressanta frågan om vad ”baserad på” faktiskt betyder i dessa sammanhang. Och svaret är: det varierar. Det kan betyda i princip vad som helst. När det gäller Angela Robinsons ”Professor Marston and the wonder women”, en berättelse om makarna William (Luke Evans) och Elizabeth (Rebecca Hall) Marston, deras forskargärning som psykologer (ett teoribygge om dominans och underkastelse, samt bidrag till utvecklandet av lögndetektorn), deras normbrytande familjeliv i form av polyamorös tresamhet tillsammans med den gemensamma partnern Olive Byrne (Bella Heathcote), och om hur William skapar och försvarar den likaså normbrytande seriehjälten Wonder Woman, är allt utom de yttre ramarna rakt av påhittat.

Annons
Annons
Annons